Hopp til innhold
Fagartikkel

Vannløselige og fettløselige hormoner

Hormoner kan grupperes på flere måter. Vi skal se nærmere på forskjeller i produksjon, utskillelse, transport, virkemåte og biologisk respons hos vannløselige og fettløselige hormoner.

Ulike typer hormoner har ulike egenskaper

Hormoner kan deles inn i to typer basert på kjemisk oppbygning:

  • vannløselige hormoner

  • fettløselige hormoner

Den kjemiske oppbygningen til hormonene påvirker hvilke egenskaper de har, hvordan de skilles ut og blir transportert, og hvilken type respons de utløser i mottakercellen.

Vannløselige hormoner som insulin og adrenalin er polare. De kan derfor flyte fritt og transporteres i polare væsker som vevsvæske og blod.

Fettløselige hormoner som kjønnshormoner og kortisol er upolare. De kan ikke flyte fritt eller løse seg i polare væsker som blod og vevsvæske.

Produksjon og utskillelse

Vannløselige hormoner

Den største gruppa hormoner i menneskekroppen er peptid- og proteinhormoner. De har en polar struktur og er dermed vannløselige. Denne strukturen gjør at de ikke kan passere direkte over cellemembranen. De vannløselige hormonene produseres og lagres inne i vesikler i hormonproduserende kjertelceller. Når cellene blir stimulert av en nerveimpuls eller et hormon, vil vesiklene smelte sammen med cellemembranene og skille ut hormonene ved eksocytose.

Veksthormoner, insulin og adrenalin er eksempler på vannløselige hormoner.

Fettløselige hormoner

Steroidhormoner og fettsyreforbindelser har en upolar struktur og er dermed fettløselige. Disse kan gjennom cellemembraner og lar seg derfor ikke lagre i vesikler i cellene. Fettløselige hormoner produseres ved behov og forlater cellene ved diffusjon etter hvert som de produseres. Produksjonen kan både startes og bremses av hormoner fra hypofysen eller av nerveimpulser.

Eksempler på fettløselige hormoner er kortisol og kjønnshormonene testosteron og østrogen.

Transport

Både fettløselige og vannløselige hormoner transporteres via vevsvæske over til blodet.

Vannløselige hormoner løser seg lett i blodet og transporteres derfor i fri form i blod og vevsvæske.

Fettløselige hormoner er lite løselige i blod og vevsvæske, som er polare løsninger. For å unngå at de klumper seg sammen, binder de fettløselige hormonene seg derfor til transportproteiner før de transporteres videre i blodet.

Det finnes både spesifikke transportproteiner som bare transporterer én bestemt type hormon, og mer generelle transportproteiner som kan transportere flere typer fettløselige hormoner.

Virkemåte – binding til målcellen

Hormonene spres via blodet til hele kroppen, men virker bare der de riktige finnes. Målcellene har reseptorer som passer perfekt til et bestemt hormon.

Vannløselige hormoner

Når vannløselige hormoner kommer fram til en målcelle, binder de seg til reseptorer på cellemembranen og utløser en biologisk respons inne i cellen. Det kan for eksempel være å åpne/lukke membrankanaler eller å starte en produksjon.

Fettløselige hormoner

Sammen med transportproteinene er de fettløselige hormonene for store til at de kan passere veggen i blodårene. De må derfor frigjøres før de kan diffundere ut av blodårene og inn i mottakercellene. Fettløselige hormoner diffunderer gjennom cellemembranen og binder seg til reseptorer inne i cellen. Der utløser de en biologisk respons på tilsvarende måte som ved stimuli fra vannløselige hormoner.

Fettløselige vs. vannløselige hormoner

Produksjon

Transport

Binding i målcellene

Respons

Fettløselige hormoner

produseres ved behov og frigjøres kontinuerlig når de produseres

ved hjelp av transportmolekyler i vevsvæske og blod

reseptorer inne i cellene

langsom

Vannløselige hormoner

produseres kontinuerlig og lagres i vesikler som frigjøres ved stimuli

transporteres fritt i vevsvæske og blod

reseptorer i cellemembranen på målcellene

forholdsvis rask

Eksempel på hormoner involvert i fordøyelsen

Det trengs et omfattende reguleringssystem for å sørge for at mengden glukose i blodet (blodsukkeret) holdes på et riktig nivå for cellene. De vannløselige hormonene insulin og glukagon spiller en viktig rolle her. Begge er proteiner som produseres i bukspyttkjertelen.

Insulin gjør at cellene tar opp glukose fra blodet. Glukosen kan de lagre eller bruke. I levercellene lagres glukosen som glykogen.

Glukagon har den motsatte effekten av insulin. Det får blodsukkeret til å stige ved at leveren stimuleres til å omdanne glykogen til glukose igjen, og cellene får mer energi.

Kilde

Sand, O. et al. (2006). Menneskekroppen. Anatomi og fysiologi. Gyldendal Akademisk.

Skrevet av Kristin Bøhle.
Sist faglig oppdatert 09.01.2025