Sammendrag – næringsopptak og fordøyelse
Alle organismer må ha næring for å kunne leve
Planter får næringen de trenger, via sollys og stoffer fra luft og vann. De er autotrofe organismer som lager energirike forbindelser selv.
Dyr, sopp og de fleste bakterier er avhengige av andre organismer for å få tak i nødvendig næring. De må enten spise planter og dyr eller bryte ned dødt organisk materiale. De er heterotrofe organismer.
Planter
Planter trenger vann, lys og karbondioksid for å drive fotosyntese og dermed kunne bygge opp karbohydrater. I tillegg trenger de mineraler, som de tar opp fra jorda gjennom røttene.
Planter kan få tak i nødvendige næringsstoffer fra andre organismer, gjennom enten samarbeid eller parasittisme:
nitrogenfiksering
mykhorrhiza
parasittisme
Dyr
Enkle dyr kan ta opp nødvendig næring uten et eget fordøyelsessystem, slik de mer komplekse dyrene har. Fordøyelsessystemene hos dyr har mange likhetstrekk, og de er tilpasset dyrenes matinntak og aktivitetsnivå.
Vi kan dele inn dyrene i kategorier etter hva de spiser:
planteetere
kjøttetere
altetere
Nedbrytere (detritivorer) bryter ned dødt organisk materiale og gjør næringsstoffer tilgjengelige for plantene.
Fordøyelsen hos mennesker
Munnen er starten på fordøyelseskanalen som går gjennom kroppen helt til endetarmen. I tillegg består fordøyelsessystemet av flere kjertler som lager væsker med enzymer, en type proteiner som bidrar til å bryte ned næringsstoffene. Ferdig nedbrutte næringsstoffer fraktes over i blod og lymfe, og videre ut til alle cellene i kroppen.
Nedbryting av næringsstoffene
I løpet av fordøyelsen blir karbohydrater, proteiner og fett brutt ned til mindre enheter: monosakkarider, aminosyrer og fettsyrer. Disse er så små at de kan passere gjennom cellelaget i tynntarmen og over i blod- og lymfeårer, for så å bli transportert ut til cellene i kroppen.
Næringsstoff | Brytes ned til | Ved hjelp av | Hvor i kroppen |
---|---|---|---|
Karbohydrater | Glukose | Amylase | Munnen og tynntarmen |
Proteiner | Aminosyrer | Pepsin og proteaser | Magesekken og tynntarmen |
Fett | Fettsyrer | Galle og lipaser | Tynntarmen |
Omsetting og regulering av næringsstoffer i kroppen
Når næringsstoffer er brutt ned og tatt opp av tarmen, blir de transportert ut til cellene. Glukose og aminosyrer går via blodet til leveren, mens fettet går via lymfen og rett ut til cellene. Overskudd av næringsstoffer lagres som glykogen eller fett.