Økologisk fotavtrykk - Forretningsdrift (SR-SSR vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Økologisk fotavtrykk

For å oppnå et mer bærekraftig forbruk, kan du beregne det som kalles økologisk fotavtrykk. Bruk en kalkulator for å få en oversikt over hvilken del av forbruket ditt som bidrar til økologisk fotavtrykk, og finn ut hvor en endring har størst effekt.

Økologisk fotavtrykk – hvor stor del bruker du?

Økologisk fotavtrykk er et uttrykk for hvor mye vi belaster jordas økosystemer for å opprettholde levestandarden vår. Dette blir uttrykt som areal. Gjennom forbruket vårt legger vi beslag på arealer i mange land.

Det økologiske fotavtrykket ditt forteller hvor stort produktivt areal av land og sjø som trengs for å

  • produsere det du forbruker av mat, tekstilfibre, trevirke og mange andre produkter
  • absorbere avfall og utslipp fra forbruket ditt
Det økologiske fotavtrykket ditt er summen av mange små arealer som er spredt over hele verden. Dette er arealer som går med til å dyrke den maten du bruker.

Produksjon av kjøtt krever større areal enn produksjon av korn, og mye av den maten vi spiser, er dyrket i utlandet.

Økologisk fotavtrykk eller klimafotavtrykk?

Disse to begrepene brukes litt om hverandre. De henger sammen, men måler egentlig ulike ting. Det økologiske fotavtrykket ditt handler om hvor store naturressurser forbruket ditt krever. Det er hovedsakelig knyttet til natur og miljø, og ikke klima. Klimafotavtrykket har også å gjøre med oss som individer, men handler altså om hvor store klimagassutslipp forbruket vårt fører til. Dette kan du lese om i artikkelen "Norges og mine klimagassutslipp".

Earth Overshoot Day – dagen vi overskrider jordas budsjett

Organisasjonen Global Footprint Network beregner hvert år "Earth Overshoot Day". Dette er den dagen i året da landene i verden har brukt opp alle ressursene som jorda klarer å gjenskape det året. Resten av året er det overforbruk av naturressurser: vann, fisk, skog og mineraler. I 2024 kom denne datoen 1. august, mens den i en bærekraftig verden skulle vært 31. desember. I 1971 var "World Overshoot Day" den 21. desember. Alle år siden har dagen kommet tidligere og tidligere.

Finn ut!

På hvilken dato når vi "World Overshoot Day" hvis alle i verden har det samme forbruket som deg?

Ta testen på What is your Ecological Footprint?

Relatert innhold

Fagstoff
Norge sine og mine klimagassutslipp

I denne artikkelen ser vi på hva nordmenns klimagassutslipp er, og hvorfor Norges utslipp ikke sier alt om mitt og ditt klimagassutslipp.

Fagstoff
Bidra til bærekraftig forbruk

Man kan bruke den påvirkningskraften man har som forbruker, til å forsøke å påvirke utviklinga i samfunnet.

Skrevet av Hans Græsli og Thomas Bedin.
Sist faglig oppdatert 14.06.2022