Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Norsk og dansk uttale for dummies

I denne oppgava skal du først se en undervisningsvideo om hva som er typisk for dansk. Så skal dere selv lage en video om hva som er spesielt for norsk uttale. Målgruppa for videoen er dansker som ønsker å lære norsk uttale.

Oppgave

Del 1: Dansk uttale for dummies

  1. Videoen over er ei innføring i særtrekk i dansk uttale. Se videoen i par eller grupper. Underveis dukker det opp oppgaver der du skal sammenlike norsk og dansk. Diskuter spørsmålene og svar på oppgavene.
  2. Skriv en tekst på 200–500 ord der du sammenlikner norsk og dansk uttale. Disse orda skal med: Vokaler, a-lyd, ø-lyd, stød, bløte konsonanter, ortofoni.

Del 2: Andre forskjeller mellom norsk og dansk

Les den relaterte artikkelen "Norsk møter svensk og dansk" under. Er det andre viktige forskjeller mellom norsk og dansk som ikke er nevnt i videoen? Skriv dem ned i stikkordsform under teksten du skrev i oppgave 1b.

Relatert innhold

Del 3: Lag "Norsk for dummies"

Gå sammen i par eller grupper og lag en instruksjonsvideo med dansker som målgruppe. Målet er å forklare våre naboer i sør hva som skiller norsk og dansk uttale. Lag videoen etter mønster av videoen over, eller finn på en helt egen idé.

Ta gjerne utgangspunkt i egen dialekt når dere forklarer danskene hva som kjennetegner norsk, men det er også fint å få fram dialektmangfoldet.

Et eksempel: Ønsker dere å fortelle danskene at dere ruller på r-en, i motsetning til danskene, så er det fint om dere forteller at vi faktisk har skarre -r i Norge også.

Tips til fagbegreper som kan være med:

Legg merke til at alle begrepene under ikke gjelder for alle norske dialekter. Finn de som er relevante for deres dialekt før dere lager filmen.

  • vokaler
  • a- og ø-lyd
  • u-lyd
  • rulle -r
  • tjukk l
  • retrofleks
  • konsonantsvekkelse
  • sk-, skj- och stj- uttale
CC BY-SASkrevet av Åsa Abusland.
Sist faglig oppdatert 12.02.2021

Læringsressurser

Norrønt, svensk, dansk og norsk