Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

"Hvordan kan jeg være nazist?"

Bare timer før Russland begynner å invadere Ukraina, henvender den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj seg til det russiske folket i en tv-tale og ber om fred. Les, hør og analyser talen.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj står på en talerstol i et møte mellom EU og Ukraina i 2019. Han har kort, mørkt hår og brune øyne og har på seg en mørk dress, mørkeblått slips og hvit skjorte. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Oppgave

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hylles som den neste Winston Churchill for sine taler. I denne oppgaven skal dere skrive en retorisk analyse av talen Zelenskyj holdt til det russiske folk den 23. februar 2022, bare timer før Russland invaderte landet hans.

Del 1. Hva kan dere fra før?

 1. Diskuter med medelever: Hva kjennetegner en god taler?

 2. Hvem var Winston Churchill? Hva var det han oppnådde med talene sine under andre verdenskrig?

 3. Hva vet dere om den russiske invasjonen av Ukraina?

Del 2. Beskriv den retoriske situasjonen

Hva kjennetegner den retoriske situasjonen for denne talen? Beskriv hva som er Zelenskyjs

 • påtrengende problem

 • retoriske publikum

 • tvingende omstendigheter

NB! Husk å vurdere kildene dere bruker for å finne informasjon om invasjonen.

Aktuelle ressurser:

Relatert innhold

Den retoriske situasjonen er helt avgjørende for den retoriske tekstens innhold og hvordan den blir mottatt. Hva består den retoriske situasjonen av?

En kilde kan gi nyttig informasjon. Bruker du riktig kilde, og hvem står egentlig bak denne informasjonen? Lær mer om kilder og kildekritikk.

Del 3. Se og les talen

Skriv ned og/eller strek under det dere legger merke til mens dere ser eller leser teksten. Dere trenger notatene til analysen.

Denne artikkelen i Aftenposten inneholder kommenterte utdrag fra talen:

Aftenposten: Ukrainas president i følelsesladet TV-tale på russisk: "Hvordan kan jeg være nazist?"

YouTube-videoen inneholder president Zelenskyjs tale på russisk, med engelsk undertekst:

Youtube: President Zelensky's speech to the Russian people

I tillegg kan du lese hele talen i norsk oversettelse:

"Hvordan kan jeg være nazist?"

I dag tok jeg initiativet til en telefonsamtale med Russlands president. Resultatet? Taushet. Men egentlig burde det heller vært stille i Donbas. Derfor kommer jeg med en appell til det russiske folket. Ikke som president. Men som borger av Ukraina.

Vi deler mer enn 2000 km grense. Langs denne grensa står hæren deres – nesten 200 000 soldater, og tusener militære kjøretøy. Lederne deres har godkjent at denne hæren kan krysse grensene til et annet land. Dette skrittet kan være starten på en stor krig på den det europeiske kontinentet.

Hele verden snakker om hva som kan skje de kommende dagene. En årsak til konflikt kan oppstå når som helst, hvilken som helst hendelse eller provokasjon kan være gnisten som utløser en ødeleggende brann. Dere har blitt fortalt at denne brannen vil gi frihet til det ukrainske folket. Men det ukrainske folket er allerede fritt. Det husker fortiden sin, og det vil bygge sin egen framtid. Det ukrainske folket bygger framtiden, det ødelegger den ikke, selv om dere blir fortalt det motsatte på tv hver eneste dag. Ukraina i deres nyhetssendinger og Ukraina i virkeligheten er to helt ulike land. Den viktigste forskjellen er at vårt Ukraina er virkelig.

Dere blir fortalt at vi er nazister. Men hvordan kan en nasjon bli kalt nazistisk når den har ofret mer enn åtte millioner liv for å utrydde nazismen? Hvordan kan jeg være nazist? Si det til min bestefar, som under hele andre verdenskrig var infanterist i Den røde armé og døde som oberst i et uavhengig Ukraina.

Dere blir fortalt at vi hater russisk kultur. Men hvordan kan en hate en kultur? Naboer vil alltid berike hverandre kulturelt. Det gjør dem ikke til ett folk, men det gir heller ikke grunnlag for å dele inn mennesker i "oss" og "dem". Vi er forskjellige, men denne forskjelligheten er ingen grunn til å være fiender. Vi vil velge vår egen vei og bygge vår egen historie. Fredelig, rolig og ærlig.

Dere blir fortalt at jeg har tenkt å gi ordre om et angrep på Donbas. Ordre til å skyte. Til å bombe. Selv om det fins spørsmål – og de er veldig enkle: Ordre til å skyte hvem? Til å bombe hva? Donetsk? Hvor jeg har vært mange ganger? Jeg har sett ansiktene og øynene til dem som bor der. Artyoma-gata, der jeg har gått sammen med venner ? Donbas Arena, der jeg sammen med mange andre heiet på fotballandslaget vårt under europamesterskapet? Sjtsjerbakov-parken, der jeg drakk sammen med venner da guttene våre tapte? Luhansk? Stedet der moren til min beste venn bor? Stedet der faren hans er gravlagt?

Jeg snakker på russisk til dere nå. Likevel der det ingen i Russland som kjenner til de navn, gater og hendelser jeg snakker om. De er fremmed og ukjent for dere. Dette er vårt land. Dette er vår historie. Hva vil dere kjempe for? Og mot hvem?

Mange av dere har besøkt Ukraina før, og mange av dere har slektninger her i Ukraina. Noen av dere har studert ved universitetene våre. Blitt venner med ukrainere. Dere kjenner vår karakter, vårt folk og våre prinsipper. Dere vet hva vi verdsetter høyest. Derfor: Lytt til deres egen indre stemme, til argumenter, til sunn fornuft. Lytt til oss.

Det ukrainske folket ønsker fred. Ukrainske myndigheter ønsker fred. Vi ønsker fred, og vi skaper fred. Vi gjør alt som står i vår makt for å få det til.

Vi er ikke alene, det er sant. Ukraina får støtte fra mange land. Hvorfor? Fordi dette ikke handler om fred for enhver pris. Vi snakker om fred, om prinsipper og om rettferdighet. Om internasjonal folkerett, selvbestemmelsesrett, retten til å bestemme sin egen framtid. Om sikkerheten som ethvert samfunn har krav på, og om den enkeltes rett til et liv uten trusler. Alt dette er viktig for oss. Alt dette er viktig for fred. Jeg vet at det også er viktig for dere.

Vi ønsker ingen krig. Ingen kald krig, ingen varm krig, ingen hybridkrig. Men hvis vi blir angrepet av soldater, hvis de prøver å ta landet vårt, friheten vår, livet vårt eller livet til barna våre, vil vi forsvare oss. Vi angriper ikke, vi forsvarer oss. Angriper dere oss, vil dere se ansiktene våre. Ikke ryggene – ansiktene våre.

Krig er en stor ulykke, og den har en høy pris på alle mulige måter: Folk mister pengene sine, ryktet sitt. De mister livskvaliteten, friheten – og det viktigste: De mister sine kjære – og seg selv. Krig fører alltid til tap og mangel på mange ting. Det eneste som fins i overflod, er smerte, skitt, blod og død. Og tusenvis, titusenvis av døde.

Dere er blitt fortalt at Ukraina er en trussel mot Russland. Det var ikke sant før, det er ikke sant nå, og det kommer heller ikke til å være sant i framtida. Dere vil ha sikkerhetsgarantier fra NATO. Vi vil også ha garantier for vår sikkerhet. Fra dere. Fra Russland, og fra de statene som har undertegnet Budapest-memorandumet.

I dag er vi ikke medlem i noen sikkerhetsallianse. Ukrainas sikkerhet henger sammen med sikkerheten til nabolandene. Det er derfor vi nå snakker om sikkerheten til hele Europa. Men hovedmålet vårt er fred i Ukraina, og sikkerheten til innbyggerne våre. Vi vil at alle skal vite dette, også dere. En krig frarøver oss alle garantier. Ingen vil være garantert sikkerhet.

Hvem vil lide mest? Folket. Hvem er mest imot krig? Folket. Hvem kan stoppe den? Folket. Fins det slike mennesker blant dere? Jeg er sikker på det. Offentlige personer som journalister, musikere, skuespillere, idrettsutøvere, forskere, leger, bloggere, stand-up-komikere, TikTok-ere og flere. Vanlige folk, enkle folk, menn, kvinner, gamle, unge, fedre og – aller viktigst – mødre.

Folk i Ukraina er like mye mot krig – samme hvor mye noen prøver å overbevise dere om det motsatte.

Jeg vet at denne talen ikke vil bli vist på russisk fjernsyn, men det russiske folk må se den. Det må få vite sannheten. Og sannheten er at dette må stoppe før det er for sent.

Hvis myndighetene i Russland ikke vil snakke med oss for å få til fred, kanskje de vil snakke med dere. Vil folket i Russland ha krig? Jeg skulle gjerne kunnet svare på dette spørsmålet. Men svaret må komme fra dere: det russiske folk.

Takk

Talen er transkribert og oversatt til norsk av Mari-Jeanne Schjetne og Malin Sanden.

Del 4. Hvilke virkemidler bruker Volodymyr Zelenskyj?

Ta utgangspunkt i den norske oversettelsen.

 1. Finn eksempler på bruk av gjentakelser, metaforer, kontraster og personlig henvendelse til publikum. Se også på setningene: Har de noe felles når det gjelder lengde, oppbygning osv.?

 2. Hva er Zelenskyjs ?

 3. Hvordan bygger Zelenskyj opp sin etos i talen?

 4. Hvordan appellerer han til følelser? Beskriv virkemidlene som skaper patosappell.

 5. Hvilke fakta og saksargumenter bruker Zelenskyj for å overbevise tilhørerne?

Relatert innhold

Del 5. Skriv analysen

Bruk notatene dine som utgangspunkt for å skrive en retorisk analyse. Du finner støtte til skrivingen i denne steg-for-steg-gjennomgangen med eksempeltekst:

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Marthe Johanne Moe.
Sist faglig oppdatert 03.03.2022

Læringsressurser

Retorisk analyse