Hopp til innhold

Fagstoff

Nettverk

Å ha gode relasjoner til mennesker som på ulike måter kan hjelpe deg videre, enten privat eller i jobb, blir stadig viktigere. Når du skal søke jobb, er det gull verd å kjenne noen som kan anbefale deg til arbeidsgivere, eller sette deg i kontakt med viktige personer.
Ikoner for personer knyttet sammen med linjer som illustrerer et nettverk. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Det finnes mange måter å bygge nettverk på. Du kan skape nettverk via sosiale medier, eller du kan skape nettverk via arbeidsplassen, kolleger, på kurs og møter. Det hjelper alltid å kjenne noen som kjenner noen, og når du tenker deg om, har du kanskje et stort nettverk allerede.

LinkedIn

I jobbsammenheng er det lurt å begynne med å lage en god profil på LinkedIn. LinkedIn er arbeidslivets svar på Facebook, og det blir stadig mer vanlig å bruke. LinkedIn brukes av arbeidsgivere til å finne kandidater til stillinger, enten ved at de lyser ut stillinger eller ved at de søker blant cv-ene som er lagt ut.

LinkedIn logo.

LinkedIn brukes også som et sosialt medium hvor du kan styrke profesjonelle relasjoner. LinkedIn sier om seg selv at

LinkedIn er verdens største profesjonelle nettverk på Internett. Du kan bruke LinkedIn til å finne riktig jobb eller internship, koble til og styrke profesjonelle relasjoner, og lære ferdighetene du trenger for å lykkes i karrieren din.


Hold kontakten

Det er tidkrevende å bygge nettverk, og det er like viktig å holde kontakten med de etablerte kontaktene dine som å etablere nye kontakter. Du kan vise interesse for arbeidsfeltet ditt ved å dele relevante artikler, stillingsutlysninger, eventer og arrangementer med nettverket ditt. Kanskje du hjelper andre til å finne en jobb? Bidra med det du kan, det kan du få igjen for.

Du er god

Framhev det du er god på! Et stort nettverk med mange mennesker som ikke vet hva du er god til, er ikke særlig hjelpsomt. Ingen er gode til alt, men alle er gode til noe. Vis fram kompetansen din og erfaringene dine. På den måten kan nettverket ditt vise seg nyttig, både for deg personlig og for potensielle arbeidsgivere.

Relatert innhold

Hvis du begynner å tenke etter hvor mange du kjenner som kjenner noen som kjenner noen, får du plutselig et ganske stort nettverk!

CC BY-SASkrevet av Cathrine Meyer Johansen.
Sist faglig oppdatert 20.05.2021

Læringsressurser

Nettverk og nettverkssamarbeid