Hopp til innhold

Fagartikkel

Helseskadelig produksjon av klær

Vet du hvor mye vann som trengs for å produsere en T-skjorte? Mote- og tekstilbransjen er en av de mest forurensende industriene i hele verden. For eksempel kan jeansene dine være sprøytet med kjemikalier.

En ung mann står og ser på butikkhyller fylt med olabukser. Foto.

Ifølge tall fra Sifo har nordmenn i gjennomsnitt 359 plagg i klesskapet. Trenger du virkelig flere olabukser?

Hvor mye vann trengs for å produsere en T-skjorte?

For å produsere én enkelt T-skjorte kreves cirka 1 400 liter vann. Det tilsvarer mer enn ti fulle badekar. Bomull er nemlig en veldig tørst plante, og klærne våre kan dermed ha en svært negativ påvirkning på blant annet miljøet. Det brukes også mye kunstgjødsel og sprøytemidler på bomullsmarkene.

Du har sikkert ikke hørt om Aralsjøen, men det er en innsjø i Usbekistan. Tidligere var den verdens fjerde største innsjø, men den har nå krympet til cirka en femtedel av sin opprinnelige størrelse. Tekstilindustrien forgifter vannforsyningen til millioner, og bomullsdyrking har nesten tørket ut Aralsjøen.

To sammenlignende satelittbilder av en innsjø. I det venstre satellittbildet har innsjøen mye mindre vann enn i det høyre bildet. Foto.

Satellittbilder av Aralsjøen. Bildet til venstre er fra 2014. Bildet til høyre er fra 2000.

Tips til læreren: Dokumentaren Stacey Dooley – Sannheten om klesindustrien kan lastes ned via AV Sentralen: Stacey Dooley – Sannheten om klesindustrien, avsentralen.no. I dokumentaren kan elevene se mer om Aralsjøen og andre etiske og bærekraftige problemstillinger knyttet til tekstilindustrien.

Helseskadelig produksjon av jeans

De fleste jeans vi kjøper her i Vesten, er laget i Østen, for eksempel i Kina eller Bangladesh. Disse landene er kjent for sine tekstilfabrikker, og arbeidskraften er ofte billig. Mye av produksjonen av jeans er helseskadelig for arbeiderne og miljøet. Det er dermed flere etiske og bærekraftige problemstillinger knyttet til produksjon av klesplagg, som for eksempel jeans.

En person med slitte jeans holder en hånd i lomma. Foto.

Liker du slitte jeans? Sandblåsing er en metode som kan benyttes for å få buksene til å se slitt ut. Metoden er ulovlig og svært helsefarlig, men benyttes likevel i flere tekstilfabrikker.

Vet vi egentlig hva vårt behov for moteriktige jeans påfører andre? I dokumentaren nedenfor kan vi lære mer om dette.

Kilder:

Store norske leksikon. (2020, 7. mai). Aralsjøen. Hentet fra https://snl.no/Aralsj%C3%B8en

Fairtrade Norge. (u.å.). Bomull. Hentet fra https://www.fairtrade.no/finn-produkter/produktkategorier/bomull.html

Sist faglig oppdatert 26.10.2020
Skrevet av Elisabeth Thoresen Olseng

Læringsressurser

Konkurransemiddelet produkt

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter

Kildemateriell