Hopp til innhold

Fagstoff

Helseskadelig produksjon av klær

Vet du hvor mye vann som trengs for å produsere en T-skjorte? Mote- og tekstilbransjen er en av de mest forurensende industriene i hele verden. For eksempel kan jeansene dine være sprøytet med kjemikalier.
En ung mann står og ser på butikkhyller fylt med olabukser. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Hvor mye vann trengs for å produsere en T-skjorte?

For å produsere én enkelt T-skjorte kreves cirka 1 400 liter vann. Det tilsvarer mer enn ti fulle badekar. Bomull er nemlig en veldig tørst plante, og klærne våre kan dermed ha en svært negativ påvirkning på blant annet miljøet. Det brukes også mye kunstgjødsel og sprøytemidler på bomullsmarkene.

Du har sikkert ikke hørt om Aralsjøen, men det er en innsjø i Usbekistan. Tidligere var den verdens fjerde største innsjø, men den har nå krympet til cirka en femtedel av sin opprinnelige størrelse. Tekstilindustrien forgifter vannforsyningen til millioner, og bomullsdyrking har nesten tørket ut Aralsjøen.

To sammenlignende satelittbilder av en innsjø. I det venstre satellittbildet har innsjøen mye mindre vann enn i det høyre bildet. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Tips til læreren: Dokumentaren Stacey Dooley – Sannheten om klesindustrien kan lastes ned via AV Sentralen: Stacey Dooley – Sannheten om klesindustrien, avsentralen.no. I dokumentaren kan elevene se mer om Aralsjøen og andre etiske og bærekraftige problemstillinger knyttet til tekstilindustrien.

Helseskadelig produksjon av jeans

De fleste jeans vi kjøper her i Vesten, er laget i Østen, for eksempel i Kina eller Bangladesh. Disse landene er kjent for sine tekstilfabrikker, og arbeidskraften er ofte billig. Mye av produksjonen av jeans er helseskadelig for arbeiderne og miljøet. Det er dermed flere etiske og bærekraftige problemstillinger knyttet til produksjon av klesplagg, som for eksempel jeans.

En person med slitte jeans holder en hånd i lomma. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Vet vi egentlig hva vårt behov for moteriktige jeans påfører andre? I dokumentaren nedenfor kan vi lære mer om dette.

Kilder:

Store norske leksikon. (2020, 7. mai). Aralsjøen. Hentet fra https://snl.no/Aralsj%C3%B8en

Fairtrade Norge. (u.å.). Bomull. Hentet fra https://www.fairtrade.no/finn-produkter/produktkategorier/bomull.html

CC BY-SASkrevet av Elisabeth Thoresen Olseng.
Sist faglig oppdatert 26.10.2020

Læringsressurser

Konkurransemiddelet produkt