Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

Biodiesel – bløff eller bærekraft?

Gå inn i rollen som kritisk journalist og lag en reportasje om biodiesel. Arbeidstittelen er "Biodiesel – bløff eller bærekraft?"
Kvinnelig reporter foran kamera. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Bakgrunn – biodiesel

Biodiesel har blitt lansert som en del av løsninga på klimakrisen. Ved å lage diesel av planteoljer, bidrar man kun til CO2-utslipp som inngår som en del av det naturlige karbon-kretsløpet, blir det hevdet. Men er dette hele sannheten? Bruk dine evner som kritisk og gravende journalist til å sette søkelyset på biodiesel. Er det en bløff, eller det virkelig en bærekraftig energibærer?

Oppdrag

Du jobber som journalist i den litt tabloide nyhetsredaksjonen hos Nyhetskanalen. På morgenmøtet får du i oppdrag å lage et innslag om biodiesel til kveldens sending. Arbeidstittelen er "Biodiesel– bløff eller bærekraft?".

Lag et TV-innslag på omtrent to minutter der du får fram både fordeler og ulemper ved bruk av biodiesel. Film med mobiltelefonen. For å få fram ulike sider ved saken, kan det være en idé å la pinnedukker spille ulike roller. Still kritiske spørsmål for å belyse saken. For å få passende miljø, skriv ut bilder og bruk disse som bakgrunn.

Elever filmer pinnedukker med mobiltelefon. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Forslag til persongalleri:

  • jordbruker fra for eksempel Brasil
  • kommunikasjonsansvarlig for drivstoffkjede
  • småbarnsforelder som kjører dieselbil
  • forsker
  • skogbruker i Norge
  • astmatiker som bor i by
  • politiker

Skriv ut bildet, lim på kartong, klipp ut og fest grillspyd til personene med teip.

Relatert innhold

Bioenergi stammer fra materiale som har vært levende, (biomasse). Dette kan for eksempel være ved til oppvarming eller biodiesel fra planteoljer.

CC BY-SASkrevet av Thomas Bedin.
Sist faglig oppdatert 04.09.2018

Læringsressurser

Energi og bærekraft

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter

Kildemateriell