Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Delingskultur og misbruk av åndsverk

Se hele eller deler av dokumentarfilmen Feels Good Man, og vurder spørsmål om åndsverk og opphavsrett.

Før dere ser filmen

Har dere sett bilder av frosken Pepe i noen andre sammenhenger? Hva har han stått for der?

1. Se utdraget fra filmen Feels Good Man

Filmen følger Matt Furie, som er en tegneserieskaper fra San Fransisco i USA. Han har alltid likt å tegne frosker. I 2006 ga han ut tegneserien Boy's Club. I tegneserien møter vi den grønne frosken Pepe og vennene hans.

Matt får snart meldinger fra fans som har begynt å bruke Pepe på nettsidene sine, i memer, i egen musikk eller i egne tegninger. Pepe begynner å bli populær, og Matt ser på det hele som uskyldig moro.

Etter hvert finner frosken Pepe veien til nettforumet 4chan. Pepe utvikler seg til å bli en slags maskot for Trump-supportere, høyre-ekstremister, rasister og hvit makt-grupperinger. Den grønne frosken blir også en viktig brikke i den amerikanske valgkampen i 2016.

Filmen fra 2020 belyser hvordan åndsverk kan bli misbrukt i kommersielle sammenhenger eller til inntekt for destruktive hatytringer. Det er vanskelig å rydde opp i etterkant dersom åndsverket ditt går viralt på internett uten at du som opphavsperson har kontroll.

Kvinne utkledd som "Pepe the Frog" i en demonstrasjon for Donald Trump. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

2. Oppgaver om delingskultur og opphavsrett

  1. Hva er et mem? Lag en egen definisjon med utgangspunkt i artikkelen om memer og dine egne erfaringer med memer.

  2. Har dere eksempler på andre memer som har hatt like stor spredningskraft som Pepe? Hva mener dere er suksesskriterier for at et mem skal spre seg?

  3. Hvilke utfordringer skaper opphavsrett i en digital delingskultur? Har dere opplevd at andre har kopiert eller manipulert arbeidet deres og delt det videre?

  4. Hva ville dere ha gjort hvis dere var tegneserieskaperen Furie?

  5. Hvilke verdier ville Matt Furie at Pepe-figuren skulle representere?

  6. Hvordan kunne det skje at den snille frosken Pepe ble maskot for Trump-supportere og høyreekstremister, og dermed et hatsymbol?

  7. "Pepe er en inngangsport til radikalisering" sier en forsker som undersøker hatkultur på nett. Diskuter: Hvordan kan en tegneseriefrosk bli et hatsymbol?

3. Vurder endringer i lovverket

I 2019 ble EU-landene enige om å lage et nytt direktiv om opphavsrett på nett. Søk på internett etter informasjon om EU-direktivet, og finn svar på disse spørsmålene:

  1. Hva handler artikkel 13 i EUs opphavsrettsdirektiv om?

  2. Hvorfor er særlig artikkel 13 omstridt?

  3. Hva mener du? Vil artikkel 13 føre til mindre misbruk av åndsverk i kommersielle sammenhenger eller til inntekt for destruktive hatytringer? Formuler et par for- eller motargumenter, og del dem med klassen.

Nyttige kilder


Johan Falnes i bransjemagasinet Journalisten: EU har kommet til enighet om nye regler for opphavsrett på nettet

Chris Fox i BBC (engelsk): What is Article 13? The EU's copyright directive explained

August Lindbergs kommentar i Nettavisen: En mørk dag for internetts frihet

Her kan dere se hele filmen

Relatert innhold

Hvordan kunne det skje at den snille frosken Pepe ble maskot for Trump-supportere og høyreekstremister, og et ikonisk hatsymbol?

Vi lever i en digital tidsalder der det er enkelt å kopiere åndsverk som andre har lagd. Derfor er det viktig å kjenne til lover og regler.

CC BY-SASkrevet av Maren Aftret-Sandal, Anne Cathrine Andersson og Caroline Nesbø Baker.
Sist faglig oppdatert 14.01.2022

Læringsressurser

Opphavsrett