Hopp til innhold
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Fjell-Ljom – avisa som ikke ville dø

En viktig del av norsk avishistorie handler om den rollen små lokalaviser har hatt i utviklingen av demokratiet. I 1910 var det hele fem lokalaviser i Bergstaden Røros.

FooterHeaderIconFooter iconLK06

Historisk bakgrunn

De første dagsavisene ble etablert i Norge på 1800-tallet. I Bergstaden Røros ble den første avisa, Fjeldposten, etablert i 1868 av Kristiania-mannen Andreas Halvorsen. Våren 1883 ble boktrykkeren Olaf Olsen Berg hentet til avisa for å ta seg av den tekniske produksjonen.

Johan Falkberget var i en epriode redaktør i avisa Fjell-Ljom
I 1943 ble Fjell-Ljom forbudt av nazistene. Forfatteren Johan Falkberget var redaktør da avisa igjen gikk i trykken i 1945.

Under den harde vetostriden på 1880-tallet stod eierne i Fjeldposten på de konservatives side. De mente Kongen fritt burde kunne velge sine statsråder. Olaf O. Berg var imidlertid en ihuga venstremann som støttet Johan Sverdrup i kravet om at Kongens regjering måtte utgå fra Stortingets flertall.

Det ble en alvorlig konflikt mellom Berg og utgiverne som førte til at Berg i 1886 etablerte venstreavisa Fjeld-Ljom.

Lokalavisene ekspanderer

Redaktør Jon Høsøien forteller at midt på 1890-tallet ble det etablert hele tre nye aviser på Røros. I 1894 kom den konservative avisa Dovre på markedet. Året etter etablerte den frilynte ungdomsbevegelsen avisa Breidablikk, og det ble også startet et lokalt ukeblad, Fjeldblomsten.

I 1907 etablerte sosialdemokratene avisa Mauren, som i 1912 skiftet navn til Arbeidets Rett. I 1910 ble det etablert ei samisk avis, Waren Sadme, som betyr ”budskap fra fjellet”.

Kvinne som leser lokalavisa Arbeidets Rett
En viktig konkurrent til Fjell-Ljom er avisa Arbeidets Rett som fremdeles kommer ut på Røros.

Dagens Fjell-Ljom

Fjell-Ljom har slitt tungt i perioder, blant annet med to konkurser og påfølgende driftsstans på 1970- og 1980-tallet. Avisa ble slått konkurs i 1976. Et nytt aksjeselskap ble imidlertid etablert, og etter et opphold på et halvt år kom avisa ut på nytt. I 1979 var tida inne for en ny konkurs, og nå gikk det hele åtte år før avisa igjen kom ut. Fra 1993 har Erling Sven Busch gjennom selskapet Avisdrift AS reorganisert virksomheten, og Fjell-Ljom kommer i dag ut ukentlig som ei 12-siders ren Røros-avis. I tillegg kommer Arbeidets Rett med tre aviser ukentlig, med nedslagsfelt på Røros og i Nord-Østerdalen.

Sist oppdatert 15.06.2018
Tekst: Svein Sandnes (CC BY-SA)

Læringsressurser

Norsk mediehistorie

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
MenuBook

Læringssti

MenuBook

Fagstoff

MenuBook

Oppgaver og aktiviteter

MenuBook

Kildemateriale