Sammenligningsoppgaver - Religion og etikk - NDLA

Hopp til innhold
Oppgave

Sammenligningsoppgaver

Her har vi samlet ulike oppgaver der sammenligning av religioner og livssyn er tema.

Målet

Hva er målet med livet for en kristen og en muslim? Se en video der en ahmadiyya-muslim og en katolikk snakker sammen om de store spørsmålene i livet. Jobb med sammenligningsoppgaver til videoen.

Målet

Døden

Hva er forskjellene og likhetene mellom kristendommens og buddhismens syn på døden? Se en mahayana-buddhist og en katolikk snakke sammen om tankene sine om liv og død.

Døden

Skriften

Juhashinee er hindu og besøker Ahmadiyya-muslimen Amandus Amadeus i moskeen for å snakke om de hellige skriftene. Utforsk og sammenlign betydningen av de hellige skriftene i islam og hinduismen.

Skriften

Forholdet til Gud

I jødedommen er forholdet til Gud helt sentralt. Hva tenker en buddhist om Gud? Jael og Nhu snakker sammen om dette og andre store spørsmål i en løvhytte under den jødiske løvhyttefesten sukkot. Se videoen og sammenlign.

Forholdet til Gud

Høytider og ritualer

En jøde er på besøk hos en hindu for å snakke om religiøst liv, høytider og ritualer. De er med på feiringen av lysfesten divali. Sammenlign deres forhold til religiøs praksis og utforsk nærmere høytidene divali og hanukkah.

Høytider og ritualer

Bønn

Bønn finnes i mange religioner. I denne oppgaven skal dere sammenligne bønnene ut fra bønneritualer som er filmet. Hvorfor er bønn så sentralt i mange religioner?

Sammenligning – bønn

Religion og kjønn

Hva skjer nå to kristne, to muslimer og to buddhister setter seg sammen for å snakke om religion og kjønn? Se samtalen og jobb med oppgaver.

Religion og kjønn

Sammenlign østlige religioner

I denne oppgaven skal du utforske ulike fellestrekk i de såkalte østlige religionene.

Sammenlign østlige religioner

Sammenlign vestlige religioner

I denne oppgaven skal du utforske noen av de trekkene vestlige religioner har til felles.

Sammenlign vestlige religioner

Genteknologi

Ny teknologi gir nye etiske utfordringer. Hva skal vi mene om genmodifisering, kloning og gentesting? Revygruppa på Elvebakken videregående skole diskuterer. Her skal du se på hvordan religion blir brukt i debatten om genteknologi, og hvordan ikke-religiøse kan argumentere for sitt syn.

Genteknologi

Abort

Abort er et omdiskutert tema. Abort er tillatt i Norge, men er det moralsk riktig å avbryte et svangerskap? Er det moralsk riktig å forby abort? Revygruppa på Elvebakken videregående skole diskuterer. Oppgavene handler blant annet om ulike religiøse begrunnelser for standpunkt i abortdebatten.

Abort

Ære og skam

Skam og ære er begreper vi kanskje forbinder mer med andre kulturer enn den norske. Men dette har vært viktig også i norsk kultur. Revygruppa på Elvebakken videregående skole snakker sammen om hva de mener om skam og ære. Videoen kan brukes som utgangspunkt til å utforske betydningen av skam og ære i ulike religioner.

Ære og skam

Homofili

Homofili var forbudt i Norge fram til 1972. I enkelte religiøse miljøer er dette fremdeles et omdiskutert tema, selv om homofile generelt er mye mer akseptert i dagens norske samfunn enn de var for 50 år siden. Revygruppa på Elvebakken videregående skole snakker sammen om sitt syn på homofili. Her kan du blant annet sammenligne hvordan religion kan ha betydning for synet på homofili.

Homofili

Åndelighet

Hva innebærer det å ha en annen virkelighet å forholde seg til? Hva betyr det å være religiøs, i hverdagen? Hvordan kan man personlig oppleve noe åndelig? I denne podkasten forteller hinduen Yuhashinee og kristne Ann Kristin om sitt forhold til åndelighet.

Åndelighet

Kristne retninger

Hva er de viktigste likhetene og forskjellene mellom de ulike kirkesamfunnene? I denne oppgaven skal dere fordype dere i ulike kristne retninger og sammenligne i grupper. Den samme oppskriften kan brukes på å sammenligne ulike religioner eller retninger innen andre religioner.

Kristne retninger

Skrevet av Eivind Sehested Zakariassen.
Sist faglig oppdatert 14.02.2022