Hopp til innhold
Nynorsk
Øvelse

Fra utsnitt til tegning

La deg inspirere av et lite utsnitt fra et magasin eller liknende. Utklippet skal bli en del av en stor, detaljert blyanttegning. Lek med motivet og skap en ny komposisjon. Målet er å utvikle en tegning med fokus på flater, former og valører.

Utstyr

  • utsnitt av et bilde (ca. 2 x 2 cm), for eksempel fra et magasin

  • saks

  • lim

  • tegneblyanter i ulike hardhetsgrader

  • viskelær

  • tegnepapir: A5- og A3-format

  • linjal

Del 1: Finn et utsnitt

Se gjennom magasiner for å finne et utsnitt som fanger din interesse. Det kan være spennende former, mønstre, teksturer eller flater. Det skal bare brukes som et startpunkt, så ikke bruk for lang tid på denne delen. Klipp ut et utsnitt på cirka 2 x 2 centimeter.

Størrelse på tegningen

Størrelsen på tegningen din skal være 148 x 210 millimeter. Dette tilsvarer et A5-ark, som du får ved å brette et A4-ark med de korte sidene mot hverandre.

Plassering av utsnittet

Nå skal du plassere utsnittet et eller annet sted på A5-arket. Du kan plassere det hvor du vil, og du kan velge hvilken orientering utsnittet skal ha. Se nøye på detaljer, linjer og teksturer. Når du har bestemt deg, limer du utsnittet på arket.

Del 2: Utvid komposisjonen

Nå skal du utvide utsnittet ved hjelp av tegneblyantene dine. Du kan bruke fantasien og lage mønstre og flater som ikke skal forestille noe spesielt, og du står fritt til å lage akkurat den tegningen du vil. La detaljer i utsnittet inspirere til nye former, linjer og overganger.

Del 3: Arbeid med valører

Kontraster mellom lyse og mørke områder er noe av det som gjør en tegning spennende. Prøv å få til mange valører med de ulike tegneblyantene, og bruk gjerne ulike skraveringsteknikker for å skape overganger og dybde.

Del 4: Montering

Monter tegningen din på et A3-ark når den er ferdig.

Del 5: Refleksjon

Skriv et kort refleksjonsnotat om hvordan utsnittet inspirerte deg. Beskriv hvilke teknikker du har brukt, og hvordan du har jobbet med flater, former og valører.

Kilde

Evrin, J. C., Lerpold, M. & Strømme L. M. (1999). Det skapende mennesket. Tegning, form, farge 1. Universitetsforlaget.

Relatert innhold

Fagstoff
Valør

Gråtonene mellom hvitt og svart kalles valører. Lær hvordan du kan bruke valører til å skape dybde i tegningene dine.

Oppgaver og aktiviteter
Skraveringsteknikk

Skravering kan brukes for å lage lys og skygge og ellers lyse og mørke felt. I denne oppgaven skal du øve på ulike skraveringsteknikker.

Skrevet av Bjørn-Ole Schjølberg.
Sist faglig oppdatert 27.01.2025