Hopp til innhold

Moreller

Moreller er en steinfrukt og i slekt med plommer. Moreller og kirsebær omtales ofte om hverandre, men kirsebær er egentlig en betegnelse som omfatter to hovedgrupper: søtkirsebær, som i Norge blir kalt for moreller, og surkirsebær, som vi her kaller kirsebær.
En klase med moreller på en grein. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Moreller kommer opprinnelig fra Kina, der de har vært dyrket i over 4000 år. De dyrkes nå i Europa, og vi har en viss produksjon i Norge også. Moreller finnes i en rekke forskjellige varianter og i flere farger. Vi har gule, gulrøde, mørkerøde eller nesten svarte. De deles derfor inn i to hovedgrupper. Den ene gruppa er lyse moreller som har en noe større stein enn den mørke. Den andre er en mørk variant som har et noe fastere fruktkjøtt. Moreller har god og søt smak.

Bruksområde

En skål med nyplukkede moreller. Foto.

Moreller har en søt og mild smak og spises naturelle som frisk frukt. De kan tas med i fruktsalat eller serveres til dessert sammen med is. Moreller kan også serveres til ost.

Kvalitetskrav

Moreller skal være rene, hele, faste i skallet og uten sprekker eller andre skader. De skal også være fri for skader påført av insekter og fugler. Skallet skal være blankt uten bløte eller mørke flekker.

Næringsinnhold

Morelltrær i blomstring. Foto.

Moreller er kalorifattige. De inneholder en del jern og fosfor samt A-, B- og C-vitaminer.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Lagring

0–2°C. Moreller har kort holdbarhet og bør oppbevares så nær 0–2 °C som mulig, og med høy luftfuktighet.

Norsk sesong

Juni–juli.

CC BY-NC-NDRettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 25.03.2020