Hopp til innhold

Rein

Reinen kalles også reinsdyr og karibu (amerikansk rein). Den tilhører hjortefamilien, og er et hjortedyr som lever i de nordligste landområda på jorda, der de er godt tilpasset de ekstreme kulde- og snøforholdene som kan råde på vinterstid. Reinsdyret skiller seg fra andre hjortedyr ved at både bukkene (hannene) og simlene (hunnene) utvikler gevir.
Reinsdyr på beite. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Bukker veier vanligvis mellom 70 og 150 kg, men de kan oppnå en vekt på opp mot 270 kg. Simla er noe mindre, men enkelte kan bli mellom 40 og 100 kg. Enkelte kalveløse simler kan bli nesten like store som bukkene. De blir lysere i pelsen mot vinteren.

Den viktigste vinterkosten er forskjellige lavarter, men de spiser også mye lyng og kvist av vier og bjørk.

Paringen skjer i september–oktober, og kalvingen er i april–juni.

Reinsdyret finnes som både vill- og tamrein. Samene i Skandinavia er kjent for sin reindrift. I Norge finnes det ca. 20 stammer av villrein. I Nord-Norge var villreinen tidligere svært tallrik, men nå er den helt fortrengt av tamrein. Svalbardreinen er mye mindre enn fastlandsreinen, med påfallende korte bein og en trinn kropp. Den har et svært gevir.

Anvendelse

Reinsdyrkjøttet er kjent for sin milde og utsøkte smak. Det er viktig med riktig behandling av kjøttet. Bruken er som for storfe og lam.

Brukes som bresert stek, stekt sadel, medaljong, stekt filet, i gryter, som karbonader og i supper. Kjøttet blir også røykt og tørket. Reinsdyrskinn er ettertraktet og har en utrolig varmeevne. Samene benytter skinnet til klær, sko og fell.

Næringsinnhold

Reinsdyr har et magert kjøtt. Det er en god kilde til A- og B-vitamin, protein, jern, fosfor, kalium og natrium.

Se matvaretabellen for nærmere opplysninger om næringsinnhold.

CC BY-SASkrevet av Anette Eikild Larsen.
Sist faglig oppdatert 06.07.2017