Hopp til innhold

Formasjonstrykktest

Om vi tester formasjonsforholdene uten å trekke ut borestrengen først, kan vi bore brønnen mer effektivt. Informasjonen vi får, bruker vi til å justere boreslammets egenskaper og til å planlegge kompletteringsløsninger for reservoaret.

Formasjonstrykk- og permeabilitet-test

Ved hjelp av -verktøyet «Formation Pressure Tester» i kan man teste formasjonstrykket og permeabiliteten i sanntid (mens man har borestrengen i hullet).

Verktøyet brukes vanligvis i reservoarsonen for å få best mulige data fra hele reservoaret. Verktøyet er plassert nær borkronen i BHA slik at man kan få data fra sonen man borer seg inn i, så tidlig som mulig.

Dataene brukes til å velge riktig boreslamegenskap underveis slik at man kan redusere sannsynligheten for boreproblemer eller tap av brønnkontroll. Loggingen gir svært nøyaktige trykkmålinger under boring og kan brukes til å oppdatere den geologiske modellen som brukes for å velge best mulig kompletteringsløsning for brønnen.

Videoen viser hvordan LWD-verktøyet TesTrak skyves inn mot brønnveggen før datainnsamlingen starter. Datainnsamlingen består av innstrømning av formasjonsvæske der man måler trykkfallet over tid. Deretter stoppes testen slik at formasjonstrykket kan bygge seg opp igjen, og så kan innstrømningstesten gjentas. Tiden det tar før trykket begynner å falle igjen, blir brukt til å fastslå hvor stor gjennomstrømningsevne formasjonen har.

CC BY-SASkrevet av Sissel Paaske. Rettighetshaver: Baker Hughes Inc
Sist faglig oppdatert 05.03.2017