Skip to content

  1. Home
  2. Bygg- og anleggsteknikkChevronRight
  3. ByggteknikkChevronRight
  4. BetongarbeiderenChevronRight
SubjectEmne

TOPIC

Betongarbeideren

I betongfaget har vi bygd fundamenter, bruer og hus i ca. 100 år. Vi forskaler, binder jern og støper ute hele året. Vi bygger forskaling i trematerialer, setter sammen elementer og styrer tunge løft. Derfor må du være fleksibel og kunne samarbeide på en komplisert byggeplass.

Pumping av betong på byggeplass. Foto.

Betongfagarbeideren

  • forskaler
  • armerer
  • støper
  • pusser
  • monterer

Betongfaget er et ungt fag. Vi har bygd betongkonstruksjoner i ca. 100 år i Norge. I betongfaget bygger vi fundamenter, vegger, tak, gulv, bjelker, søyler, bruer, tuneller, demninger og støttemurer i betong. Alt som har med betong som byggemateriale å gjøre, er knyttet til betongfaget.

Betongfagarbeideren lager forskaling/form i trematerialer til betongen, han legger inn armering/jernstenger, han støper og bearbeider den ferske betongen på byggeplassen. Det er også betongfagarbeideren som lager betongelementer på fabrikk og monterer disse på byggeplassen. Faget er ofte delt opp i operasjoner som nevnt ovenfor. Det er vanlig at en betongfagarbeider spesialiserer seg innenfor et felt, som for eksempel forskalingssnekker eller jernbinder.

Utviklingen i faget har vært stor, og mye av arbeidet er i dag forenklet ved hjelp av kraner og annet transportutstyr. Mye av forskalingsarbeidet består i å montere og demontere elementer som blir satt sammen som byggesett. Ferdige elementer for vegger, gulv og søyler blir oftere brukt, og armeringen kommer gjerne til byggeplassen ferdig sammensatt. Alt dette fører til behov for en fleksibel og dyktig fagarbeider som både mestrer arbeid med de nøyaktige detaljene og kan dirigere tunge løft av kraner og transportutstyr.

Mesteparten av arbeidet gjøres utendørs hele året, så det er en fordel at du liker å være ute. Bygging av betongkonstruksjoner skjer over hele landet både i og utenfor bebodde strøk, så det er store muligheter til å oppleve alle deler av vårt langstrakte land gjennom jobben.

I tillegg må man i en byggeprosess også ha evnen til samarbeid. Mange av dagens byggeplasser er kompliserte og tekniske. Derfor er det viktig å ta hensyn til de andre yrkesgruppene, slik at alle parter gjør en så god jobb som mulig. HMS (helse, miljø og sikkerhet) er og vil alltid være et område man må prioritere høyt. Ingen ønsker at noen skal bli skadet eller i ytterste konsekvens dø på en byggeplass. Derfor må alle være sitt eget verneombud. I tillegg til å passe på seg selv bør man se til at alle andre følger reglene som gjelder for godt helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid.

Her kan du lese mer om betongfaget: http://utdanning.no/yrker/beskrivelse/betongfagarbeider

Learning content

Betongarbeideren

What is core content and additional content?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Vurderingsressurs