Skip to content
Exercise

Hvordan lage smør?

Smør er laget av melkefett, det vil si fløte eller rømme. Smør brukes blant annet på brødskiva, i sauser, supper, kryddersmør, til steking og ellers i retter for å løfte fram andre smaker.

Smør som betalingsmiddel

Smør er en viktig del av vår matkulturarv. Smør var en gang et av de viktigste betalingsmidlene vi hadde. Skattereformen av 1617 var slik at folk betalte sin skatt i smør. Smør er også i dag "gull som glimrer". Kan du tenke deg noe herligere enn nykjernet smør på rykvarme maiskolber eller nykokte grønnsaker fra årets avling?

Slik lager vi smør

Du kan selv bestemme smaken, for eksempel i hvilken grad det skal være salt eller syrnet. Smør kan du nemlig lage av bare kremfløte eller bare seterrømme – eller en blanding av begge. Du kan også tilsette spennende smaker, for eksempel paprika, hvitløk, urter eller honning.

Oppskrift på smør

6 dl seterrømme eller kremfløte

1 ts salt (etter smak)

  1. Visp rømmen i mikser i cirka 20 minutter, til rømmen har skilt seg. Mikseren kan godt arbeide lenger, men pass på at det ikke blir så varmt at rømmen/fløten smelter, da vil du nemlig ikke kunne få ut smørfettet.
  2. Press deretter ut så mye væske du kan, med hendene. Væsken kalles kjernemelk. Det engelske navnet er buttermilk. I andre land er det et eget handelsprodukt.

  3. Smøret blir mer holdbart om du greier å få ut mest mulig væske. Væsken (kjernemelken) forsinker nemlig harskingsprosessen. Kjernemelk som blir igjen, er fin deigvæske, for eksempel i gjærbaksten. Kjernemelk kan gjerne fryses ned.
  4. Elt inn salt i smøret, og smak til hvor mye salt du vil ha. Av 1 liter seterrømme eller kremfløte blir det cirka 250 g smør.

Kryddersmør i variasjon

Smørfylt paprika

2 paprika

125 g smør

1 ss sitronsaft

2 ss paprika, finhakket

  1. Vask paprikaene og ta ut frøene. Skyll godt og la renne av seg.
  2. Rør smøret mykt og bland inn alle ingrediensene.
  3. Fyll smøret i paprikaene.
  4. Press godt slik at alle luftrom blir fylt.
    La det stivne i kjøleskapet, og skjær så i skiver som du legger for eksempel på biffen.

Smakstilsetninger i kryddersmør

Under finner du forslag til ulike smakstilsetninger du kan bruke når du skal lage kryddersmør.

Fransk smør

200 g smør
4 ss dill, finhakket
2 ss finhakket gressløk
4 ss persille, finhakket

Sennepssmør

200 g smør
2 ss sennep
1 dl persille, finhakket (kan sløyfes)
safran eller gurkemeie?

Hovmestersmør

200 g smør
1/2 rød paprika, finhakket
1/2 grønn paprika, finhakket
2 ts sennep
2 ss persille, finhakket

Kaperssmør

200 g smør
2 ss kapers
ca. 10 sorte oliven, grovhakkede
sukker?

Konjakksmør

200 g smør
2 ss konjakk
1/4 ts hvit pepper

Rødbetesmør

200 g smør
ca. 100 g sursyltede rødbeter
litt hvit pepper og salt

Spinatsmør

200 g smør
ca. 100 g spinat, finhakket

Chilismør

200 g smør
5 ss chilisaus
1/2 ts paprikapulver

Hvitløkssmør

100 g smør
1–2 ts sitronsaft
1 kløft hvitløk, finhakket
2 ss finhakket persille
1 ts salt
1/2 krm hvit pepper

Rødvinssmør

100 g smør
1 ss rødløk, finhakket
2 ss rødvin
1 krm svart pepper
1 ts fransk sennep

Framgangsmåte for alle aromasmørene

Bland mykrørt smør med ingrediensene i hvert kryddersmør. Smak kryddersmøret godt til. Form til en pølse og pakk i folie, plast eller lag rullade ved å smøre kryddersmøret på lett forvellede, godt avrente, grønne eller røde blader av savoykål, rødkål, spinat eller liknende. Hvis vi ikke pakker rulladen i forvellede blader, er det dekorativt å rulle dem i finhakket grønt. Kryddersmøret kan også fylles i uthult paprika. La kryddersmøret stivne i kjøleskapet, og skjær i skiver.

Husk!

  • Smør lages av enten fløte eller rømme.
  • Tilsett salt og annen smak på smøret etter eget ønske.
  • Smør bidrar til å heve smaken i de fleste retter.