Skip to content

Subject Material

Etikk i verdikjeden

De fleste produkter har en global verdikjede. Det vil si at det kan være bedrifter og mennesker fra ulike land i de ulike ledd.
Ung jente som sitter ved en symaskin på en klesfabrikk i Bangladesh. I bakgrunnen er flere tekstilarbeidere som sitter ved symaskinene, alle i fargerike klær. Foto.
Open image in new window

Etikk i verdikjeden

Etikk i verdikjeden dreier seg ikke om at alle som er involvert i en global verdikjede, skal ha norske lønninger. Det dreier seg først og fremst om grunnleggende etiske retningslinjer, som

  • å unngå tvangsarbeid
  • å unngå barnearbeid
  • å unngå uforsvarlig lange arbeidsdager
  • rett til å være medlem i en fagforening
  • trygge arbeidsplasser
  • en lønn som en kan leve av med landets kostnadsnivå
  • en bærekraftig miljøforvaltning

Rettferdig handel

Mange forbrukere er opptatt av det vi ofte kaller rettferdig handel. Myndighetene, EU og FN er alle engasjert i dette arbeidet. Vi har ulike sertifiserings- og merkeordninger som skal være med på å fremme slike produkter.

Logo av Fairtrade blant tomater. Foto.
Open image in new window

Fairtrade Norge

En av de største organisasjonene innenfor rettferdig handel er Fairtrade. De beskriver forretningsidéen sin slik:

"Fairtrade er en internasjonal merkeordning som gjennom handel styrker bønder og arbeidere i fattige land. Fairtrade-standardene sikrer bedre arbeidsforhold og handelsbetingelser, slik at det over tid blir mulig å investere i produksjon, lokalsamfunn og en bærekraftig framtid. Med mer rettferdige handelsbetingelser kan bønder og arbeidere selv bekjempe fattigdom."

Det finnes over 1200 Fairtrade-sertifiserte kooperativer og plantasjer i 74 land i Afrika, Asia og Latin-Amerika. Om lag 1,4 millioner bønder og arbeidere jobber i kooperativene og på plantasjene, og teller man med familiene deres, er det cirka 6 millioner mennesker som nyter direkte godt av Fairtrade-systemet.

Les mer om Fairtrade-systemet på fairtradenorge.no.

CC BY-SAWritten by: Kyrre Romuld.
Last revised date 08/08/2023

Learning content

Forbruk og påvirkning på miljøet