Skip to content
Article

Teknologier og ulike protokoller

Det finnes en rekke forskjellige teknologier i smarthussystemer, både trådførte og trådløse. Her får du en kort introduksjon til noen av dem.

Kablede teknologier

KNX (Konnex)

Den mest utbredte kablede standarden for smarthussystemer i Norge er nok KNX. Det er en internasjonal, åpen standard for hjemmeautomatisering, som brukes i både Europa, Kina og USA. Mer enn 400 produsenter fra hele verden leverer løsninger basert på KNX-standarden.

Selv om KNX må installeres og programmeres av fagpersonell, er systemet veldig fleksibelt. Man kan variere mellom stjernetopologi, tretopologi og lineær topologi i forskjellige deler av installasjonen, og alt kan kobles inn på den samme KNX-BUS-linjen.

Alle enheter i systemet kan kommunisere med hverandre, og hele installasjonen kan styres fra ett sted, som regel fra ett eller flere kontrollpaneler i huset eller gjennom en app på mobil eller nettbrett.




Trådløse teknologier

De fleste som installerer trådløse smarthussystemer, benytter seg av en form for maskenettverk (mesh network), det vil si et system av flere rutere som er krysskoblet med hverandre, og som automatisk finner den beste veien for å sikre god flyt av data.

Noen løsninger bruker standard wifi som protokoll, og da kan man velge mellom mange forskjellige maskenettverksløsninger som Google Wifi, TP-link, Netgear eller andre leverandører.

Det er mange produsenter som produserer løsninger som kan brukes med slike åpne og vanlige protokoller som de fleste allerede har installert i hjemmene sine. Google Home, Amazon Alexa, IKEA Home Smart og Apple HomeKit er noen veldig kjente løsninger for dette.

Noen av disse løsningene kombinerer wifi og Bluetooth og er samtidig kompatible med spesielt utviklede protokoller for hjemmeautomasjon. Eksempler på slike er ZigBee, Z-Wave eller xComfort. Videre skal vi se litt nærmere på disse.

ZigBee

ZigBee er en type maskenettverk som kjører på 2,4 GHz, altså samme frekvens som mange wifi-nettverk. Med trådløse nettverk er hovedregelen at høyere frekvens gir mulighet for å overføre større datamengder, men også kortere rekkevidde. Dette gjør at avstanden fra ruteren til utstyret ikke bør være mer enn ti–tretti meter, avhengig av forstyrrelser og bygningskonstruksjon. I ZigBee-nettverk kan du koble sammen et ubegrenset antall enheter.

ZigBee er en åpen standard som kan benyttes fritt av alle som produserer smarthusløsninger. Fra kjente leverandører kan vi for eksempel nevne Philips Hue, Apple, IKEA, Google, ELKO og Amazon. ZigBee bruker dessuten veldig lite energi og gir god levetid til batteridrevet utsyr.

Z-Wave

Z-Wave skiller seg fra ZigBee på flere områder. Det er for eksempel ikke en åpen standard, selv om alle Z-Wave-produkter fra ulike leverandører skal kunne fungere sammen. Z-Wave kjører på lavere frekvens, noe som gir bedre rekkevidde. Til gjengjeld har systemet en begrensning på maks 232 enheter.

De fleste mener at Z-Wave er enklere å sette opp og bruke, men det koster gjerne også litt mer enn utstyr som bruker ZigBee. Noen kjente leverandører som bruker Z-Wave-standarden, er for eksempel Fibaro og Namron.

xComfort

xComfort er en komplett trådløs løsning fra Eaton, som også kjører på et lukket, lavere frekvensbånd, det samme som Z-Wave. xComfort er ikke åpent, og det er kun Eaton som tilbyr xComfort-komponenter, i motsetning til Z-Wave, der flere produsenter lager løsninger basert på Z-Wave-protokollen. Dette gir noe mindre valgmuligheter, og høyere pris, men samtidig er det kanskje et av de enkleste smarthussystemene å sette opp.