Skip to content

Subject Material

Lag et portrettintervju: forberedelsesfasen

Du skal skrive et digitalt portrettintervju med en person som kan knyttes til en aktuell sak i nyhetsbildet. Her får du tips til hvordan du kan forberede portrettintervjuet.
En mann med sikspens og et lurt smil ser inn i kameraet gjennom et forstørrelsesglass, slik at det ene øyet hans blir komisk stort. Foto.
Open image in new window

Denne læringsressursen gir deg råd og tips til hvordan du kan løse denne oppgaven:

1) Gjør research, oppsøk ulike kilder

«Research» er det arbeidet du gjør før intervjuet. Målet er å være mest mulig forberedt slik at du kan stille gode spørsmål.

  • Research på internett: Bruk 15 minutter på å finne ut mest mulig om intervjuobjektet ditt ved å bruke internett. Du kan for eksempel sjekke ut sosiale medier som Instagram, Facebook og TikTok, og du kan søke på navnet til intervjuobjektet i en søkemotor.

  • Vær varsom med sensitiv informasjon: Dersom du finner informasjon som kan sette intervjuobjektet i et dårlig lys, eller som er av privat karakter, må du være varsom. Opplys, avklar og bli enig med intervjuobjektet om hvordan du skal håndtere slik informasjon.

  • Oppsøk nære bekjente av intervjuobjektet: Familie, venner og kollegaer kan gi god informasjon om personen du skal intervjue. Det er nemlig ved å oppsøke mange ulike kilder du kan få bred informasjon om intervjuobjektet ditt. Målet med portrettintervjuet er å gå i dybden og gi publikum ny kunnskap om personen. Skriv ned eller ta opp det kildene dine sier, med mobiltelefonen.

2) Lag gode intervjuspørsmål

Gode spørsmål er viktig for å få til både et spennende intervju og et godt sluttprodukt. Men hva kjennetegner gode spørsmål?


  • Lag spørsmål som er åpne. Det vil si at du ikke skal stille ja/nei-spørsmål, men spørsmål der intervjuobjekt kan utdype hva hun eller han mener.

  • Ta utgangspunkt i det du fant ut i researchen: For eksempel: «Alle sier at du er en snill gutt, men har du noen ‘slemme’ sider også?»

  • Lag mange spørsmål! Det er bedre å ha med for mange spørsmål enn for få. Da kan du heller sløyfe dem du mener er mindre relevante, om tida blir for knapp.

  • Husk å avklare om det er i orden for intervjuobjektet, dersom du vil ta bilder og/eller gjøre opptak.


CC BY-SAWritten by: Åsa Abusland and Eva Sophie Wolff-Hansen.
Last revised date 03/25/2021

Learning content

Slik jobber en journalist