Matsvinn - Business Operations (SR-SRL vg2) - NDLA

Skip to content
Fagartikkel

Matsvinn

Det vi kaster av mat i Norge, kunne gitt tilstrekkelig næring til rundt fem millioner mennesker, ifølge matforskningsinstituttet Nofima.

Hva er matsvinn?

Myndighetene definerer matsvinn som «mat som kastes, men som på et tidspunkt kunne eller skulle vært spist av mennesker, til forskjell fra uunngåelig matavfall som bein, skall, produksjonsrester og lignende».

Mål om å redusere matsvinn

Nå har myndighetene og matbransjen undertegnet en avtale om å redusere svinnet av mat. Initiativet skal bidra til å redusere miljø- og ressursproblemene knyttet til matsvinn i Norge og fremme en bedre utnyttelse av maten.

Fakta om matsvinn

Hver og en av oss kaster i snitt 42,6 kilo spiselig mat i året – omtrent hver femte bærepose vi fyller opp og tar med hjem, ifølge miljøstatus.no. Og da er ikke svinn i landbruket og det som blir kastet fra restauranter og institusjoner, tatt med i beregningen.

Matvett AS, som jobber med å forebygge og redusere matsvinn, har kartlagt hvor matsvinnet skjer. Ifølge Matvett var matsvinnet på 390 000 tonn i 2018, og fordelte seg slik:

  • 225 600 tonn hos forbrukerne
  • 79 800 tonn i matindustrien
  • 62 050 tonn i dagligvarehandelen
  • 17 600 tonn hos hoteller, kantiner og KBS (kiosk-, bensin- og servicehandel)
  • 5850 tonn i grossistleddet

Kilde: miljøstatus.no og matvett.no

Vil du vite mer om avtalen mellom matbransjen og myndighetene, kan du lese artikkelen Bransjeavtale om matsvinn på matvett.no.

Written by: Kjersti Blehr Lånkan. Rightsholder: NTB
Last revised date 08/05/2020