Brokkoli
Brokkoli består av flere sammensatte stilker som hver har sine egne blad og mørkegrønne blomsterknopper. Den blir også kalt aspargeskål fordi den milde, gode smaken minner om asparges. Brokkoli dyrkes i Norge.
Bruksområde
Brokkoli brukes som tilbehør til middagsretter. Den er god til både kjøtt- og fiskeretter. Brokkoli kan også kuttes i små buketter og brukes til wok eller gratinert med ost og skinke. Den nederste delen av stilken kan med fordel skrelles og deles på langs for å redusere koketida. Brokkoli legges i kokende, lettsaltet vann i 8–12 minutter. La vannet renne av før du serverer.
Kvalitetskrav
Brokkoli skal være fast i konsistensen og se friskt grønn ut. Den skal ha sprø, saftige stilker og blad. Knoppene skal være av jevn, grønn farge. De skal være lukket og ikke ha synlige gule blomster eller tegn på misfarging.
Næringsinnhold
Brokkoli er rik på jern, A-vitaminer og antioksidanter.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Huskelappen
Norsk sesong:
juni–oktober
Med andre ord:
latin: Brassica oleracea
engelsk: broccoli
tysk: Brokkoli
fransk: chou broccoli
Lagring:
0–2 °C. Blir brokkolien lagret i ideelle omgivelser, kan den holde i over to uker. Plastfilm rundt brokkolien beskytter mot uttørking.