Hopp til innhold

Brokkoli

Brokkoli er en kålvariant som har vært kjent i middelhavsområdet i hundrevis av år. Brokkoli er en nær slektning av blomkål.
Brokkoli. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Brokkoli består av flere sammensatte stilker som hver har sine egne blad og mørkegrønne blomsterknopper. Den blir også kalt aspargeskål fordi den milde, gode smaken minner om asparges. Brokkoli dyrkes i Norge.

Bruksområde

Brokkoli brukes som tilbehør til middagsretter. Den er god til både kjøtt- og fiskeretter. Brokkoli kan også kuttes i små buketter og brukes til wok eller gratinert med ost og skinke. Den nederste delen av stilken kan med fordel skrelles og deles på langs for å redusere koketida. Brokkoli legges i kokende, lettsaltet vann i 8–12 minutter. La vannet renne av før du serverer.

Kvalitetskrav

Brokkoli skal være fast i konsistensen og se friskt grønn ut. Den skal ha sprø, saftige stilker og blad. Knoppene skal være av jevn, grønn farge. De skal være lukket og ikke ha synlige gule blomster eller tegn på misfarging.

Næringsinnhold

Brokkoli er rik på jern, A-vitaminer og antioksidanter.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Huskelappen

Norsk sesong:

juni–oktober

Med andre ord:

latin: Brassica oleracea
engelsk: broccoli
tysk: Brokkoli
fransk: chou broccoli

Lagring:

0–2 °C. Blir brokkolien lagret i ideelle omgivelser, kan den holde i over to uker. Plastfilm rundt brokkolien beskytter mot uttørking.

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 25.03.2020