Hopp til innhold

Sellerirot (knollselleri)

Sellerirot, som også kalles knollselleri, kommer fra middelhavsområdet og dyrkes over hele Europa. Den har vært kjent i Norge i lang tid og er mye brukt som suppegrønnsak.
 Sellerirot. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Sellerirot er en lysebrun, rund og knudrete rotknoll. Det sprø og hvite fruktkjøttet er rikt på eteriske oljer og har en aromatisk duft og en litt skarp, søtlig smak. Sellerirot selges i begynnelsen av sesongen som buntrot med gresset hengende på. Utover høsten og vinteren selges avskårne og pussede røtter som ofte er delt i stykker og plastpakket.

Kjøttrett med sellerirotpuré. Foto.

Bruksområde

Sellerirot bør du skrelle før bruk for å få vekk alle jordrester. Vær oppmerksom på at fruktkjøttet raskt oksiderer og blir misfarget. Sellerirot bør derfor brukes umiddelbart etter skrelling. Den brukes mest som suppegrønnsak, og både rota og gresset kan brukes. Stekt eller kokt sellerirot brukes som tilbehør til både fiskeretter og kjøttretter. Strimlet sellerirot passer fint til wok. Revet sellerirot er godt, og de grønne bladene kan også brukes i salat.

Kvalitetskrav

Sellerirot skal være hel og fast, nesten uten jord og uten skadedyr eller frostskader.

Næringsinnhold

Sellerirot er rik på kalium og inneholder en del B- og C-vitaminer.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Huskelappen

Norsk sesong:

august–april

Med andre ord:

latin: Apium graveolens var. rapaceum
engelsk: celeriac
tysk: Knollensellerie
fransk: céleri rave

Lagring:

0–2 °C. Buntrot med gresset på bør ikke lagres lenger enn én uke. Sellerirot som lagres mørkt og kjølig, kan holde i mange måneder.

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 25.03.2020