Hopp til innhold

Julekonfekt

Konfekt finnes i mange varianter. I denne filmen viser konditoren deg hvordan du kan lage en konfekt med smak av appelsin som er perfekt til jul. Den er av typen sjokoladeganache, som rulles i smeltet sjokolade og kakao. Da kalles den sjokoladetrøfler.
Beklager, en feil oppstod ved lasting av video. Prøv å laste inn siden på nytt.

Oppskrift på sjokoladetrøfler

Trøflene er enkle å lage, men resultatet blir best hvis du lager dem over to dager. Da rekker de å bli ordentlig kalde og sette seg før de skal rulles.

Hvis du ikke har rullet så mye før og vil at kulene skal bli noenlunde like store, er det greit å bruke et kulejern til å fordele massen med. Kulejern får du kjøpt i de fleste kjøkkenbutikker. Du kan også bruke en skje.

Ingredienser til sjokoladeganache

  • 2,4 dl fløte

  • 300 g melkesjokolade, finhakket

  • 100 g mørk sjokolade, finhakket

  • 120 g smør

  • zest (finrevet appelsinskall) av en appelsin

I tillegg trenger du

  • 2–300 g smeltet mørk sjokolade til å rulle dem i etterpå

  • mørk fin kakao og gjerne litt gullglimmer

Slik gjør du

  • Kok opp fløten sammen med appelsinzesten. Ta kjelen av varmen, og hell fløten over den finhakkede sjokoladen (mørk sjokolade og melkesjokolade). Rør sammen med en slikkepott.

  • Tilsett smør i den varme sjokoladeblandinga, bruk gjerne saltet smør for å framheve smak. Kjør dette glatt med en stavmikser.

  • Hell ganachen over i en skål så det blir lett å rulle kuler når den har satt seg. Sett ganachen på kjøl, dekket med plast.

  • Når ganachen er blitt kald og har satt seg, ruller du den til små kuler. Sett kulene spredt på ei plate med bakepapir. Sett plata med kulene på kjøl mens du smelter sjokolade til å rulle dem i.

  • Hakk sjokolade, cirka 2–300 g, og smelt den i vannbad. Vannbad er ei gryte med vann i. Ta omtrent en halv liter vann i gryta, og heng en skål som passer til toppen av gryta, oppå. Ha sjokoladen oppi skålen, og rør med en slikkepott til den er smeltet. Ta skålen av vannbadet når sjokoladen har smeltet.

  • Sett skålen med smeltet sjokolade på et bakepapir mens du ruller kulene, så slipper du å få masse sjokolade på arbeidsbordet. Ta litt smeltet sjokolade mellom håndflatene og gni hendene sammen så de er godt dekket med sjokolade, og rull to og to kuler. Pass på at de blir godt dekket med sjokolade.

  • Når alle kulene er rullet i sjokolade, ruller du dem i ei blanding av kakao og litt gullglimmer. Når alle er rullet ferdig, tar du cirka fire om gangen i en melsikt og sikter dem litt. Da slipper de litt kakao, og man får "trøffel-looken".

Tips

  • Gullglimmer får man kjøpt i kjøkkenbutikker, på nettet og mange andre steder.

  • Ganachen kan også lages uten appelsin og heller smakes til med for eksempel konjakk eller whisky.

  • Pakk trøflene i en lufttett boks, så holder de i cirka en måned.

CC BY-SA 4.0Skrevet av Cathrine Nilsen.
Sist faglig oppdatert 04.11.2024