Hopp til innhold

Julemarsipan

Julemarsipan er en tidløs klassiker som bringer både smak og glede til juletida. Dekorative maripanfigurer pynter opp og danner et blikkfang på et dessertbord, en salgsdisk eller som pynt på kaker. I denne filmen viser konditoren hvordan du på en enkel måte kan lage et juletre av marsipan.
Video: Jarle Sten Olsen / CC BY-ND 4.0

Modellering av marsipan

Marsipanfigurer skal ha et pent og innbydende utseende. Når de er modellert ferdig, skal de ha en fin form og en pen overflate og finish. Modelleringa begynner med at vi har et stykke marsipan som vi former til en kule ved å rulle med helt rene hender og med passende trykk. Kulen er et grunnleggende utgangspunkt for all modellering. Det er selve begynnelsen som skal gi marsipanen en myk, modellerbar konsistens og en glatt overflate.

Modellering krever ikke så mye spesialverktøy, men det krever et godt håndlag, sans for proporsjoner og stor nøyaktighet. Modellering er et område innen konditoryrket som er veldig spennende, og som åpner nye muligheter for alle som har interessen.

Ulike typer marsipan

Det finnes ulike typer marsipan. Det vanligste å bruke til figurer er figurmarsipan. Dette er en marsipan som er spesialutviklet for å rulles, og den inneholder også mer mandler enn for eksempel overtrekksmarsipan, og er derfor også bedre på smak.

Farging av marsipanen

Når du lager marsipanfigurer, kan du enten farge marsipanen på forhånd eller spraye figurene med en airbrush etterpå. Marsipanfrukt og liknende som består av en hel enhet, egner seg godt til å farge med airbrush, mens figurer med flere deler som settes sammen, blir penest og "renest" når du bruker ferdigfarget marsipan.

Når du skal farge marsipanen selv på forhånd, må den farges senest dagen før den skal brukes. Dette er fordi den vil slippe en del farge når den er nyfarget. Marsipanen bør helst farges et par dager før bruk og pakkes i en lufttett pose. Pulverfarge egner seg godt til å farge marsipan. Ved å bruke pulverfarger tilsettes ikke ekstra væske i marsipanen, og du unngår at den blir klissete.

Marsipan er en mandelmasse som tørker veldig lett. Tørr marsipan egner seg ikke til å rulle figurer med. Har marsipanen blitt tørr, kan den godt kjøres opp med eggehvite og brukes som mandelmasse i for eksempel wienerbrød.

Marsipanjuletre

Til ett juletre trenger du mange kuler i forskjellige størrelser.

Du trenger

  • ferdigfarget marsipan i grønn farge til selve treet

  • ferdigfarget marsipan i valgfrie farger til julekuler

  • kakebrett i papp til å sette figuren på

  • eventuell pynt som dekormelis, gullspray, gullknapper og liknende

Framgangsmåte

  • Du starter med å rulle en kule. Plasser kulen mellom håndflatene. Med små bevegelser på midten av kulen former du ei pære. Dette skal bli stammen til treet.

  • Plasser "pærestammen" midt på et stykke papp slik at du slipper å flytte på den etterpå. Rull så en ny mindre kule som du former videre til ei ny pære. Fest denne mindre pæra godt på oversiden på den første stående pæra. Lag flere slike små pærer som festes på pærestammen, helt til de danner en tett ring eller krans av små pærer. Dette likner da på treets greiner.

  • Neste ring av pærer lager du litt mindre enn den første, men med samme prosess. Neste pære settes i mellomrommet mellom pærene i den første "greinkransen". På ett juletre kan man godt ha tre eller fire ringer med pærer på stammen. Hver ring har ei pære mindre enn ringen under, det vil si at første ring for eksempel består av fem pærer, neste ring fire pærer, neste tre pærer og så avslutter du med to på toppen.

  • Nå har du et pent juletre. Da gjenstår det bare å pynte det litt. Du kan sikte på dekormelis eller feste på små gullknapper, lage en liten stjerne i toppen – ja, her er mulighetene mange! Bare tenk på at all pynten skal være spiselig, det er jo en marsipanfigur.

CC BY-SA 4.0Skrevet av Cathrine Nilsen.
Sist faglig oppdatert 06.11.2024