Hopp til innhold

Forarbeid til fagartikkel

Å skrive om faget ditt kan hjelpe deg å lære om det. Du må vurdere informasjon om temaet og sette den inn i en ny sammenheng. Noe av det viktigste er å gjøre et godt forarbeid. Her får du tips om hvordan du kan arbeide med et emne innenfor programfagene dine.

Det er mange temaer fra programfagene som kan være relevant å skrive fagartikkel om. Noen temaer er relevante på tvers av mange yrkesfaglige retninger, som kommunikasjon, mens andre er spesifikke for ditt fagområde.

Oppgaver

Oppgave 1: Hvordan skriver du en fagtekst?

  1. Hva vet du fra før om det å skrive fagtekster? Noter minst fem punkter.
  2. Les fagartikkelen om skriftlig kommunikasjon (se nederst på siden), og noter deg fem skrivetips fra den. Hva var nytt for deg?
  3. Del det du vet om å skrive en fagartikkel med en medelev, og diskuter hva dere synes er vanskeligst, hva dere må jobbe mest med.
  4. Lag deg en sjekkliste med punkter som du mener er viktige å passe på når du skriver fagtekster. Denne kan du bruke både underveis og etter skrivingen.

Oppgave 2: Utforsk temaet du skal skrive om

  1. En effektiv måte å få fram mange ideer og tanker på, er alfabet-metoden. Skriv de ti første bokstavene i alfabetet på papirlapper. Skriv et stikkord eller en setning om temaet på hver bokstav.
  2. Del ideene i klassen, enten muntlig, eller ved at lappene legges eller klistres ved bokstavene på tavla.

Oppgave 3: Hent ny kunnskap om temaet

  1. Bruk kilder til å utdype og bygge på den kunnskapen du allerede har om temaet du skal skrive om. Les om temaet i fagrelevante kilder som lærebøker, artikler her på NDLA, eller andre kvalitetssikrede og tilpassa kilder på papir eller nett.
  2. Les hele kilden først og skriv så et sammendrag av innholdet med egne ord. Da ser du om du har forstått det du har lest, og du kan bruke notatene når du skriver fagartikkelen din. Da unngår du å skrive rett av fra kildene.
  3. NB! Du må alltid føre inn kildene du har brukt i teksten du skriver, så husk å notere ned underveis hvor du har funnet informasjonen.

Skriver du artikkel om kommunikasjon?

Da kan disse ressursene fra NDLA være nyttige:

Relatert innhold

Skrevet av Caroline Nesbø Baker.
Sist faglig oppdatert 19.12.2019