Hopp til innhold

Epler

Eple er en frukt kjent allerede fra steinalderen og finnes i dag i et ukjent antall varianter. Opprinnelig kommer eplet fra Asia.
Epler på epletre. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Vi kjenner jo frukten fra bibelhistorien, der Eva frister Adam med et eple, selv om dette antakelig var et granateple. Eple har et tynt spiselig skall som kan ha grønn, gul, gulrød, rød eller kombinasjoner av dette som farge.


bilde av kanelkrem og eplekompott

Fruktkjøttet er fast, og i midten av eplet er det et kjernehus som fjernes når eplet skal brukes til matlaging. Her i landet var det munkene som først startet med fruktdyrking. De forstod fort at Hardanger var et velegnet sted for dette, og siden har det blitt dyrket epler helt opp til Møre og Romsdal.

Varianter

Det finnes mange tusen forskjellige eplevarianter framavlet i forskjellige produksjonsland og tilpasset de lokale dyrkingsforholdene. Dette gjør at det stadig kommer nye varianter på markedet, og at gamle sorter går ut. Hos oss er det viktig at eplesorten har gode smaksegenskaper og er velegnet for langtidslagring. De saftige sortene som vi dyrker i dag, er et resultat av langvarig dyrking og foredling.

De viktigste norske sortene er: summerred, aroma, rød gravenstein, rød aroma, julyred, åkerø, discovery, rød prins / kronprins, lobo og vanlig gravenstein. Nyere sorter det er verdt å nevne, er caroll og geneva early.

Bruksområde

bilde av Eplekake

Epler spises naturelle. Smaken varierer noe etter de ulike sortene og modningsgraden, men også etter det individuelle forholdet mellom syre, sukker og aromastoffer. Vi bruker eple i fruktsalater, til ost eller i paier. Stekte eller bakte epler med nøtter og rosiner er å anbefale, for ikke å glemme eplegrøt, eplemos og eplekake.

Kvalitetskrav

Bilde av et blomstrende epletre i hardanger. Foto.

Epler skal være faste i konsistensen og fri for støtskader. De skal være hele, ha stilken på og være uten tegn til innskrumping eller mørke flekker. Kvaliteten kan variere etter sort og dyrkingssted, men størrelsen i kassen skal være jevn. Det er også verdt å merke seg at de fleste norske sorter bør ha en lang og varm sommer for å få best smak og utseende.

Næringsinnhold

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Lagring

1–2 °C. Holdbarheten på epler kan variere en del alt etter sorten, dyrkingslandet og lagringsbetingelsene. Epler kan lagres i månedsvis på velegnede lagre.

Norsk sesong

August til desember.

Relatert innhold

CC BY-NC-NDRettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 25.03.2020