Fagstoff

Kaffe og økonomi

Publisert: 22.09.2010, Oppdatert: 03.03.2017

En kaffekopp på et bord med noen pengesedler ved siden. Foto.God kvalitet på kaffen er god økonomi.

Kvalitet lønner seg

Som med alt annet lønner det seg å satse på kvalitet, både når det gjelder råvarer, tilberedningsutstyr og personale. Den beste kaffeøkonomien oppnår du ved å følge reglene for god kaffetilberedning og kaffeservering. Følger du reglene, hindrer dette at du må slå ut kaffe unødig.

Det er viktig å ha gode kunnskaper om kaffe og tilberedning

Kan du vise at dette er noe du brenner for, og kanskje til og med lære gjesten noe nytt, vil han eller hun umiddelbart oppleve din kaffe som noe helt spesielt.

Huskelappen

  • Nordmenn er en kaffedrikkende nasjon, og det er muligheter for god inntjening på kaffen.
  • God kvalitet på kaffen er avhengig av gode råvarer og at du tilbereder den riktig.

En kvinnelig barista står foran noen kaffemaskiner. Foto.  Kaffe er Norges nasjonaldrikk. Gjennomsnittlig inntar en norsk kaffedrikker fem kopper per dag. 1 kopp tilsvarer 1,5 dl. Kaffen vil nok utgjøre en merkbar post på utgiftssiden, men bidrar desto mer på inntektssiden i form av den fortjeneste og trivsel kaffen gir!

Selg mer kaffe

Når du skal vurdere din kaffeøkonomi, er regnestykket langt mer nyansert enn kun å se på kiloprisen på kaffen eller dosering per liter vann. Det du først bør konsentrere deg om, er hvordan du kan selge mer kaffe!

 

En endring i kaffesalget gjør et større utslag på inntektssiden enn utgiftssiden:
• innkjøpspris per kilo: 50 kr
• dosering kaffe per liter vann: 60 g
• utsalgspris per kopp: 15 kr
• 1 kopp tilsvarer: 1,5 dl

 

En innkjøpskostnad på 3 kr genererer en omsetning på 100 kr! Kan du spare mye ved å gå ned på doseringen?

 

Egentlig ikke. Ved å redusere kaffemengden fra 110 g til 100 g på en 1,8-liters kolbetrakter, kan du spare 3 øre i innkjøpskostnader. I praksis vil det si at dersom du en dag serverer 200 kopper, vil du på en omsetning på 3000 kr spare cirka 6 kr. Men, går du ned i dosering, går det ut over kvaliteten, og du risikerer å miste kaffesalg.

 

Det er ingen tvil om at konklusjonen er: Sats på kvalitet og riktig dosering – da har du muligheten til å selge noen kopper ekstra!