Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Menylære og de ulike menytypeneChevronRight
  4. BufféChevronRight
  5. LunsjbordChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Lunsjbord

Lunsj er for de fleste mennesker dagens andre store måltid, og inntas mellom frokost og middag. Et lunsjbord består av mange retter, både kalde og varme, samt dessert. Et lunsjbord har mange fordeler for gjester som har begrenset tid.

Bilde av et par som forsyner seg fra lunsjbuffeten på et hotell. Foto.

Lunsjen inntas midt i en travel arbeidsdag, og menyen må ikke være for kraftig slik at gjestene fortsatt er oppkvikket når de skal tilbake til jobb. Den må i tillegg serveres hurtig fordi det som oftest er avsatt en viss tid til å innta den. Lunsjbord er dermed ofte en god løsning. Maten er ferdig lagt opp på bufféen slik at gjestene kan forsyne seg med en gang de kommer. Gjestene blir aktivisert fordi de må hente maten selv, og slipper å sitte å vente på at maten skal serveres.

Lunsjbordet har ofte et større antall retter å velge mellom, og gjestene kan velge den typen mat som de liker best. Vi bruker enklere retter til lunsj enn til de andre varme måltidene.

Et lunsjbord inneholder mange av de samme rettene som et frokostbord, med unntak av kornproduktene. Et lunsjbord har som oftest flere kalde retter, noen varme retter og desserter.

Kalde retter

  • Gravet eller røkt fisk med eggerøre
  • Skalldyr som reker og krabbe, servert naturell eller i salat
  • Hamburgerrygg eller krydderskinke med remulade
  • Assortert spekematanretning med eggerøre, rømme og potetsalat
  • Hele steker
  • Kald kylling med waldorfsalat

Varme retter

  • Et utvalg av de fiskerettene som er beregnet til hovedrett lunsj
  • Et utvalg av de kjøttrettene som er beregnet til hovedrett lunsj
  • Pastaretter
  • Eggeretter
  • Supper
bilde av torsk med potet, oliven og tomater
Ovnsbakt torsk med grønnsaker er eksempel på en fiskerett som kan serveres til lunsjbordet.

Desserter

  • Frukt som er posjert, skåret i skiver eller fruktsalat
  • Puddinger og fromasjer med passende dessertsauser
  • Kremer
  • Isdessert

Tilbehør

Brød: Gjerne flere typer, smaksatte, grove og fine, flatbrød og kjeks
Smør: ulike typer smør eller margarin og gjerne lettmargarin for dem som ønsker dette.
Sauser: Majones, aioli, rømmesauser og coctaildressing
Salater: Grønn salat, pastasalat, waldorfsalat

Mengdeberegning

Hvor mye mat som skal beregnes er avhengig av hvor stort lunsjbordet er, og mengde kjøtt og fisk avhenger av tilbehøret. Beregn ca. 500-600 g mat per person inkludert tilbehør. Lenke til artikkelen "Mengdeberegning" på ndla.no.

Drikke

Isvann, mineralvann, juicer, kaffe og te.

Fruktsalat i posjonsglass

Læringsressurser

Buffé