Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Oppgaver om behandling av personopplysninger

Alle som skal behandle personopplysninger, har et ansvar for å kjenne til lovverket. Her er noen enkle spørsmål som kan hjelpe deg et stykke på veien.
Tredelt bilde av en bokstabel, en bygning og en vektskål. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Vi anbefaler at du leser disse artiklene før du starter med oppgavene:

Oppgaver

  1. Hvilke opplysninger er regnet som personopplysninger?

  2. Hvilke opplysninger er regnet som sensitive personopplysninger?

  3. Nevn ti jobbsituasjoner der du tenker det er naturlig at en ansatt behandler personopplysninger.

  4. Lag fire eksempler på situasjoner der en databehandleravtale er nødvendig.

  5. Er du databehandler hvis du bare behandler personopplysninger for andre ansatte i den samme bedriften som du selv jobber i? Begrunn svaret ditt.

  6. Hva bør du gjøre som databehandler hvis du føler at oppgaven du er satt til av den behandlingsansvarlige, bryter loven eller er på kanten av hva loven tillater?

Caseoppgaver (ekstra)

  1. Du er valgt inn i styret for en forening som drifter et makerspace, et skaperverksted. Dere har rundt femti betalende medlemmer og et lokale som er åpent to dager i uka. Utenom åpningstida kan betalende medlemmer låse seg inn med nøkkelkort. Hvilke personopplysninger er det nødvendig at foreningen har om sine medlemmer?

  2. Når noen melder seg inn i foreningen, oppgir de en del personopplysninger. Disse må foreningen lagre på en trygg måte. Hvordan kan opplysningene lagres sikkert?

  3. I foreningens register over medlemmer er det en oversikt over både eksisterende og forhenværende medlemmer. Er dette et problem? Begrunn svaret ditt.

CC BY-SASkrevet av Tron Bårdgård.
Sist faglig oppdatert 16.11.2021

Læringsressurser

Personvern