Hopp til innhold

Fagstoff

Hvordan skaper du et effektivt nettverk?

Et godt nettverk gjør livet enklere både privat og på jobb. Å bygge nettverk faller mer naturlig for noen enn for andre. Den gode nyheten er at det kan læres!
Nettverk på sosiale medier. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Artikkelen er en oppsummering av kronikken Slik bygger du nettverk. BI Business Review skrevet av Morten H. Abrahamsen (2016).

Et nettverk gir deg mulighet til å samarbeide med andre for å utvikle og dele ressurser, kunnskap og teknologi. Gjennom gode nettverk får deltakerne til mer sammen enn hver for seg. En viktig forutsetning for slikt samarbeid er tillit og gode personlige relasjoner.

Å utvikle nettverk

Du kan gå systematisk til verks for å bygge og utvikle nettverket ditt. Vi har fem viktige spørsmål du må stille deg i prosessen:

  1. Hvilket mål har du? Er du på jakt etter ny jobb? Ønsker bedriften din nye kunder? Er du på jakt etter nye leverandører? Trenger du bedre informasjon og kunnskap? Har du ny teknologi eller produkter som du ønsker å finne kjøpere til? Dersom du jobber målrettet, vil du ha større mulighet for å lykkes.
  2. Hvem kjenner du? Hvem kan du samarbeide med i eksisterende nettverk? Tenk over hvem du kjenner som kan introdusere deg eller har informasjon som kan være nyttig for deg. Kan du bruke noen av dine eksisterende forbindelser til å skape nye forbindelser?
  3. Hva kan du tilby? For å få må du dele. I et nettverk har alle en funksjon eller bestemte roller. Hva kan du tilføre nettverket? Hvorfor skal noen ønske å samarbeide med deg? Hvordan blir nettverket sterkere når du deltar? Det kan være informasjon, teknologi, kunnskap eller gode kontakter og forbindelser du har.
  4. Hvordan skal du få innpass? I tillegg til å ha noe å bidra med er det viktig å knytte til seg andre aktører i nettverket. Bedrifter eller personer har ofte etablerte samarbeidsforhold. Når du ønsker innpass, kan det innebære at andre må vike, eller at prosesser må gjøres på nye måter.
  5. Hvilke egenskaper trenger du? Nettverksbygging er egentlig systematisk relasjonsbygging. Fra forskningen vet vi at tillit, samarbeid, læring, deling og åpenhet er forutsetninger for å etablere gode relasjoner. Vi vet også at gode relasjoner er forpliktende og krever langsiktighet.
En person midt i et nettverk. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Ditt nettverk er viktig for arbeidsgiver

Når du får ny jobb, får arbeidsgiveren din tilgang til nettverket ditt. I ansettelsesprosesser er mange derfor opptatt av hvilket faglig fellesskap og kompetansenettverk du som kandidat tar med deg inn i bedriften.

Lag en profesjonell LinkedIn-profil og bruk den til å knytte til deg relevante kontakter når du har mulighet til det. Pass på å holde profilen din oppdatert til enhver tid.

Kvinne ser på Linked in-siden på et nettbrett. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
Kilde

Abrahamsen, M. H. (2016, 14. mars). Slik bygger du nettverk. BI Business Review. https://www.bi.no/forskning/business-review/articles/2016/03/fem-rad-for-a-bygge-nettverk/

CC BY-SASkrevet av Morten Dreyer. Rettighetshaver: Succedo.no
Sist faglig oppdatert 20.04.2020

Læringsressurser

Møtet med bedrift, kollegaer og eksterne