Hopp til innhold
Oppgave

Nasjonale selvbilder i Hyttebok frå helvete

Hva finner Are Kalvø ut om det norske selvbildet når han ser med et humoristisk blikk på nordmenns forhold til naturen og friluftsliv?

Underliggjøring er et mye brukt virkemiddel i stand-up-sjangeren, der publikum blir invitert til å se det rare og morsomme i vanlige trekk ved egen kultur. Vi kan si at komikere gjør en slags analyse av kulturelle forestillinger, normer og verdier som vi vanligvis tar for gitt. I boka Hva er humor? beskriver Markus Gaupås Johansen det på denne måten: "Komikerens jobb er å stille hodet på skakke og spørre 'Hva er nå dette egentlig?' " (Johansen, 2020, s. 8).

I forestillinga Hyttebok frå helvete er det akkurat det forfatter og komiker Are Kalvø gjør med nordmenns forhold til naturen og friluftsliv. Hva er det som ligger bak den norske iveren etter å gå ut i naturen og ta bilde av seg selv med armene i været på en fjelltopp?

Del 1. Hyttebok frå helvete

Se forestillinga på NRK sine nettsider, og svar på spørsmålene under.

NRK: Are Kalvø: Hyttebok frå helvete

  1. Hvor mange i Norges befolkning svarte "ja" på spørsmål om de har vært på tur i naturen de siste 12 månedene? Hva tenker du dette sier om kulturelle normer og verdier i Norge?

  2. Are Kalvø foretrekker å gå på pub i byen framfor å gå på tur i skog og fjell. Hva slags ulike verdier mener du ligger bak disse to fritidsaktivitetene?

  3. Narkotika, religion og friluftsliv. Hva er problemet Kalvø har med disse? Hvilke paralleller ser han når han sammenligner religion og friluftsliv? Prøv å gjøre google-eksperimentet han snakker om!

  4. Kalvø snakker om bilder av friluftsliv på sosiale medier. Hva er det vi prøver å si om oss selv når vi legger ut sånne bilder på sosiale medier? Hva sier Kalvø om hvorfor politikere lar seg avbilde i naturen?

  5. "Folk i naturen lyver og skryter", sier Kalvø. Hva slags normer og verdier ligger bak lyvingen og skrytingen om Besseggen og andre fjellturer?

  6. Hvordan beskriver Kalvø samfunnsutviklinga som har ført til at vi har så mye tid til friluftsliv som vi har i dag?

  7. Hva sier han om hvordan utviklinga i kommunikasjonsteknologi fra fasttelefon til mobiltelefon har påvirket hverdagen?

  8. På slutten av forestillinga snakker Are Kalvø om mirakler, og at det er folk som står bak. Hva tror du han vil vi skal tenke over med denne avslutninga?

  9. Kan du svare på spørsmålet i innledninga av oppgaven nå – Hva er det som ligger bak den norske iveren etter å gå ut i naturen og ta bilde av seg selv med armene i været på en fjelltopp?

Del 2. Analyser tekster om friluftsliv

  • Finn tekster om friluftsliv både på nett og i papirform. Det kan være reklamer for utstyr og klær, innlegg i sosiale medier og artikler, reportasjer og annet redaksjonelt innhold i ulike medier. Finner du tekster som både bekrefter og utfordrer forestillinger om norskhet, naturen og friluftsliv?

  • Velg to eller flere tekster og gjør en analyse der du ser etter hva slags virkelighetsforståelser, verdier og normer som kommer fram i tekstene. Bruk refleksjonene du har gjort i arbeidet med Hyttebok frå helvete i analysen.

  • Velg selv begreper, teorier og analyseverktøy som du synes er relevante til den type tekster du velger.

Kilde

Johansen, M. G. (2020). Hva er humor? Universitetsforlaget.