Hopp til innhold
Oppgave

Mindre matkasting!

Kaster du mat som har gått ut på dato uten å sjekke den først? I denne oppgaven kan du øke din bevissthet om merking av mat og håndtering av matrester slik at du kaster mindre mat.

Oppgaver

  1. Gå inn på Mattilsynets nettside om holdbarhetsmerking av matvarer og gjør deg kjent med innholdet der. Bruk eksempler til å forklare forskjellen på best før og siste forbruksdag.
  2. Hva menes med "best før, men ofte god etter"?
    1. Hvilke matvarer kan du bruke etter at datostemplingen er passert?
    2. Hva kan du bruke disse matvarene til?
  3. Sjekk holdbarhetsdato på maten i kjøleskapet hjemme.
    1. Noter ned produkter og datostempling.
    2. Hvilke av disse produktene tror du må kastes når holdbarhetsdatoen er passert?
  4. Dra i en butikk og sjekk datostempling på ti ulike matvarer. (Spør de som jobber i butikken om lov, før dere setter i gang).
    1. Hvilke produkter har lang holdbarhetsdato?
    2. Finner du varer som har gått ut på dato? Hvilke varer er det, og hva gjør du med det?
    3. Hva gjør butikken for å unngå matsvinn?
  5. Hvilke rutiner har du når det gjelder håndtering av matrester hjemme hos deg?
  6. Hvordan skal matavfall kastes
    1. der du bor?
    2. på skolen?
  7. Hvordan foregår håndteringen av matavfall i din kommune?
  8. Lag en plan for eget kjøleskap hjemme når det gjelder regler for å åpne nye produkter.

    1. Hvor mye pålegg, melk, kjøttdeig, yoghurt og frukt er det i kjøleskapet ditt?
    2. Hvilke regler ville du laget for deg selv eller dem du bor sammen med?

Relatert innhold

Ekstern
Matvett

Nettside hos matvett.no

CC BY-SA 4.0Skrevet av Hege Nikolaisen og Vigdis Haugan.
Sist faglig oppdatert 03.03.2021