Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Sexpress og gråsonesex

Sexpress og seksuelle overgrep har alvorlige konsekvenser, og ikke alle skjønner hvor grensen går. Reflekter over årsakene til sexpress og seksuelle overgrep og diskuter hva vi kan gjøre for å unngå det.

Oppgave 1. Gråsonesex

Se filmen og svar på spørsmålene:


  1. Hva er gråsonesex, tenker du?

  2. Hva er voldtekt?

  3. Hva er de viktigste årsakene til at noen tråkker over grensen og utsetter andre for ubehagelige seksuelle opplevelser og overgrep?

  4. Hva kan ubehagelige seksuelle opplevelser og overgrep føre til?

  5. Diskuter om det er greit å mase og fortsette med tilnærmelser etter at du har blitt avvist. Hvor går grensen?

  6. Diskuter hvordan vi kan unngå at to personer oppfatter en seksuell situasjon på to helt forskjellig måter.

  7. Hva kan du og andre gjøre for å unngå sexpress og seksuelle overgrep? Skriv minst tre konkrete tips.

Oppgave 2. Caser om sexpress

Velg ut minst to av casene under og diskuter situasjonen sett med begge de to personene sine øyne.

  1. Hva er problemet i situasjonen?

  2. Hvordan tror du de to oppfatter situasjonen?

  3. Hvordan tror dere denne situasjonen kan løses på en god måte?

Philip og Rebecca

Phillip ligger oppå Rebecca og kysser henne. Plutselig snur hun hodet sitt. Han prøver å kysse henne igjen, men hun snur hodet bort. Mens han kysser henne på halsen, fyker noen tanker gjennom hodet hans: Vil hun ikke kysse mer? Er hun ikke glad i ham lenger? Phillip blir veldig usikker, siden kyssingen ikke blir besvart.

Truls og Bengt

Truls og Bengt er på fest og har fått lyst på hverandre. De går inn på et soverom og kliner. Bengt spør om Truls kan suge ham. Det vil Truls. Når Truls har sugd i ett minutt, stopper han. Bengt synes det var så godt, så han tar hodet til Truls og presser ham til å suge mer. Truls trekker seg vekk og foreslår at de heller bare stimulerer hverandre med hendene.

Oda og Kathinka

Oda og Katinka sitter i sofaen og ser på bilder på mobilen til Oda. Plutselig dukker det opp et nakenbilde av Oda. Oda forter seg å ta mobilen. Katinka ler, prøver å ta mobilen til Oda og sier: "Få se det bildet!" "Nei", sier Oda. Hun vil ikke dele nakenbildet av seg selv. Katinka blir pågående og smigrer: "Er det så farlig da? Du er vakker. Få se bildet!" "Nei", sier Oda. Hun blir fortvilet og stressa. Katinka reiser seg og prøver å ta mobilen fra Oda.

Jin og Dara

Jin og Dara sitter ved siden av hverandre og har gjort lekser i en time. Plutselig legger Jin hånden på Dara sitt lår. Dara legger hånden tilbake og ser ut av vinduet. Hun håper at episoden kan glemmes og ønsker å fortsette med leksene. Jin ignorerer kroppsspråket til Dara og legger hånden sin på nytt på Dara sitt lår.

Niklas og Nadima

Niklas og Nadima ligger i sengen. Det er like før Niklas får orgasme. Plutselig skyver hun ham vekk. "Åh, nei", sier Niklas. "Det var jo rett før jeg kom. La meg få fortsette, vær så snill", ber Niklas. "Nei, jeg vil ikke", svarer Nadima. Hun sier smilende til Niklas: "Kan du ikke bare runke deg selv til orgasme?" "Hva er det du sier?" svarer Niklas rød i ansiktet. Nadima ser på Niklas og sier: "Vet du, det er bare flott om du gjør det. Det er ikke noe å være flau over. Jeg synes du hadde vært modig om du gjorde det."

CC BY-SASkrevet av Stine Kühle-Hansen og Karl Henrik Aanesen .
Sist faglig oppdatert 08.03.2022

Læringsressurser

Seksualitet og grenser