Hopp til innhold

Seksualitet og grenser

Hvordan kan du sette egne seksuelle grenser og respektere andres? Diskuter grensesetting, og hva vi kan gjøre for ikke å utsette andre for negative opplevelser.
Ungt par som kysser på fest. De står på et dansegulv, og rødt lys flommer utover rommet. Mange andre par danser i bakgrunnen, og det er et lerret med en sort-hvitt-film på veggen. Foto.

Hva er grensene mine? Hva er grensene dine?

Ungdomstiden er en viktig periode for å bli kjent med egen og andres seksualitet. Det er en periode der kroppen går gjennom store forandringer. Mye er nytt, og mange kan være usikre på sin egen seksualitet.

Alle har rett til et trygt seksualliv, og for mange ungdommer er seksualitet en kilde til glede og nytelse. Dessverre finnes det også ungdommer som blir utsatt for negative opplevelser. Hvis du ikke respekterer egne eller andres seksuelle grenser, kan det få svært alvorlige konsekvenser. Det er derfor viktig at du tenker over dine egne grenser og lærer deg å respektere grensene til andre.

I dette emmet vil du få kunnskap om sexpress, seksuell trakassering og seksuelle overgrep. Du vil lære om lovene som regulerer seksualitet og diskutere hva du kan gjøre for ikke å tråkke over egne eller andres grenser.

Dette emnet er tverrfaglig. Artiklene og oppgavene kan brukes i mange ulike fag, men noen av dem egner seg spesielt godt i samfunnskunnskap, yrkesfag, kommunikasjon og kultur og mediefag.

Noen av artiklene og oppgavene er satt sammen i en læringssti. I læringsstien "Seksualitet og grenser" har vi laget en introduksjon til temaet. Der vil du få kunnskap om sexpress og seksuell trakassering, diskutere hva vi kan gjøre for å hindre det, reflektere over holdninger til seksualitet og arbeide med grenser og grensesetting.

Det kan også være aktuelt for dere å kombinere arbeidet med artikler og oppgaver i dette emnet med artikler og oppgaver i andre tverrfaglige emner. Disse to emnene i folkehelse og livsmestring er spesielt relevante for seksualitet og grenser:

CC BY-SASkrevet av Karl Henrik Aanesen.
Sist faglig oppdatert 19.06.2022

Læringsressurser

Seksualitet og grenser