Hopp til innhold

Fagstoff

Forbrukslån, kredittkort og renter

Det kan virke fristende å leve på forskudd og bruke penger du enda ikke har tjent. Bankene tilbyr forbrukslån og kredittkort, og butikkene tilbyr avbetaling, men det kan koste deg dyrt.

Forbrukslån

Det kan være fristende å betale regninger med forbrukslån og kredittkort, men det kan raskt bli dyrt.

Forbrukslån er lån til personlig forbruk. Du trenger ikke stille noen sikkerhet for lånet, men til gjengjeld må du ofte betale en svært høy rente. Hvis du for eksempel låner 1000 kroner på SMS, kan du risikere å måtte betale tilbake flere tusen kroner etter noen måneder. Du bør derfor tenke deg nøye om før du tar opp slike lån.

Gjør et raskt søk på nett og finn ut hvor lett det er å få forbrukslån. Hvorfor tror du er så mange som tilbyr slike lån?

Fire tohundrelapper og tre kredittkort. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Kredittkort

Når du er over 18 år, kan du få et kredittkort. Fordelene med kredittkort er at lånet er rentefritt så lenge du betaler regningen. Ulempen er at du må betale en veldig høy rente hvis du ikke betaler i tide. Ofte kan renten være på 20–30 %, og det er på denne renten bankene tjener penger.

Det er forskjell på et kredittkort og et bankkort. Med et bankkort bruker du dine egne penger, med et kredittkort låner du og bruker bankens penger.

Avbetaling og kredittkjøp

Hvis du ikke har penger til å kjøpe noe her og nå, kan butikken tilby deg å kjøpe det på avbetaling. Å kjøpe noe på kreditt eller avbetaling vil si at du utsetter betalingen i en viss periode. I stedet for å betale en PC når du kjøper den i butikken, betaler du en fast månedlig sum i for eksempel ett eller to år.

Ulempen med kredittkjøp er at du i tillegg til avdragene må betale høye renter og gebyr. Når du kjøper noe på avbetaling, tar du i virkeligheten opp et svært dyrt lån. I verste fall kan du risikere å betale dobbelt så mye som den opprinnelige prisen, og det er sjelden særlig smart.

Regn ut hvor mye det kan koste å bruke kredittkort ved hjelp av kredittkortkalkulatoren fra Økonomilappen.

Renter

Det koster å låne penger. Prisen du betaler for å låne penger, kalles renter. Renter oppgis vanligvis i prosent per år. Hvis du låner 100 000 kroner til 10 % rente, må du betale 10 000 kroner i året i lånerenter.

Hvis du setter penger i banken, så låner banken penger av deg. Da vil banken betale deg en innskuddsrente og det beløpet du har stående, vil øke. Hvis du for eksempel setter 100 000 kroner i banken med 3 % rente, vil du ha 103 000 kroner på kontoen etter ett år.

Det er vanlig å skille mellom effektiv og nominell rente:

Nominell rente
er prisen på et lån uten andre kostnader som vil følge med lånet, som ulike bankgebyrer.
Effektiv rente
er prisen på lånet inkludert andre kostnader som følger med. Dette er den reelle prisen for lånet. Det er denne renten du må bruke når du skal finne ut hvor mye du faktisk må betale for et lån.

En av grunnene til at forbrukslån eller kredittkortgjeld kan bli veldig dyrt, kalles renters rente. Hvis du ikke betaler tilbake med en gang, vil rentene for lånet bli lagt til det beløpet du skylder. Når beløpet du skylder blir større, må du også betale enda mer i renter, og lånet blir vanskeligere og vanskeligere å betale tilbake.

CC BY-SASkrevet av Karl Henrik Aanesen.
Sist faglig oppdatert 18.05.2022

Læringsressurser

Kredittfella