Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

Kampanje mot kredittkjøp

Et fantastisk tilbud, om du slår til i dag. "Vi gir deg lån på timen, ingen sikkerhet nødvendig." Forbrukslån gir deg raske penger som kan ta lang tid å betale tilbake, og kan gi deg pengetrøbbel. I denne oppgaven skal du prøve å overbevise ungdom om å droppe kredittkjøp.
Åpne bilde i et nytt vindu

Så fort du fyller 18 år, er du myndig. Du kan ta førerkort, stemme ved valg, og du bestemmer over din egen økonomi. Med friheten kommer det også ansvar. Når du blir 18 år, får du tilgang på kredittkort og forbrukslån som kan gi deg pengeproblemer i lang tid framover.

For å hjelpe unge å unngå å ta opp kreditt- og forbrukslån, ønsker Forbrukertilsynet å rette en holdningskampanje mot unge i alderen 17–20 år. Du skal bidra med å utforme et budskap som appellerer til ungdom.

Oppdrag

Du skal lage produkter i en holdningskampanje for Forbrukertilsynet.

Målet er at færre unge skal ta opp forbrukslån og kjøpe på kreditt.

Kampanjen skal gå over to måneder.

Du skal utforme et budskap og lage skisser til minst to produkter.

Du skal gjøre følgende

 1. Idemyldring: Sett deg inn i forbrukslån og kredittkjøp. Ta en titt i uttrekksboksene nederst i denne ressursen. Skriv opp idéer til budskap, hvordan du kan gjøre unge interessert i temaet og hvordan kampanjeproduktene kan se ut. Skriv et kort notat eller lag et tankekart.
 2. Velg ut et fokus og lag et budskap: Du kan hente inspirasjon fra en eller flere av appellformene. Etos handler om troverdighet, logos handler om fornuft, og patos spiller på følelser. Hva tror du treffer ungdommene?
 3. Beskriv målgruppa og hvordan du kan nå den: Unge har mye å velge i når det gjelder hva de ønsker å bruke tida si på. Du har kun noen få sekunder for å få oppmerksomheten deres. Hvordan kan du få dem til å engasjere seg i dine kampanjeprodukter og ditt budskap?
 4. Produkter og plassering: Lag skisse til to type produkter, og finn ut hvor disse bør plasseres. Forklar hvorfor disse stedene egner seg for å bli sett av unge i målgruppa. Sett inn avsender (Forbrukertilsynet) på produktet.
 5. Oppsummering/avslutning: Presenter for klassen eller skriv en tekst. Vis frem produktene dine, og forklar hva du tenkte da du laget budskapet og utformet produktet. Hvor skal det plasseres? Hvilke grep har du gjort for å appellere til målgruppa? Hva har du lært av prosessen?

Noen forslag om kampanjeprodukter. Størrelse står i parentes

Stående video: Snapchat, Instagram stories eller Facebook stories. (1080x1920px).

App: Skiss ut en idé til en app knyttet til temaet, det andre produktet må reklamere for appen.

Digital plakat: til bruk på nettsider eller sosiale medier (Instagram: kvadratisk eller bredde 1080x556 px, Facebook: minimum 1080x1080px).

Trykt plakat: stående format, til å henge opp eller publisere i blad, avis og magasiner (A3).

Bakgrunnsinformasjon om forbrukslån

Trykk på boksene under om "Bakgrunnsinformasjon forbrukslån" og "Priseksempel: kjøp scooter på kreditt", for å lære mer om forbrukslån og hvordan totalsummen øker drastisk ved bruk av lån uten sikkerhet.

Bakgrunnsinformasjon om forbrukslån

Forbrukslån er ofte i størrelsesorden 10.000–150.000 kroner, og har høy rente. Hvis du skal betale tilbake et beløp med lang løpetid, over mange år, blir det en høyere totalsum.

Flere har tatt opp forbrukslån de siste årene. Bruk av usikret kreditt kan gi økonomiske problemer. Nærmere ti prosent av dem som har tatt opp forbrukslån, kan ha problemer med å betjene gjelden, sammenlignet med rundt en prosent for alle typer lån. Den samlende gjelden til norske husholdninger som er forbrukslån, er nå rett under fire prosent, sammenlignet med to prosent for ti år siden, skriver Finanstilsynet i sin kommentar om sterk vekst i forbrukslån.

Priseksempel: kjøp scooter på kreditt

En del ungdommer ønsker å kjøpe noe som koster mer enn de har. For eksempel en scooter. Hva koster det egentlig å kjøpe en scooter på kreditt?

 • Kjøpesum: 17.990 kr
 • Hjelm: 899 kr
 • Beskyttelsesjakke: 1100 kr
 • Totalsum: 19.989 kr

Låneeksempel 1 (Nordea):

 • Lånesum: 20.000, 5 år, 470/mnd. Totalsum er 28.186 kroner.

Låneeksempel 2 (Re:member):

 • Renten avhenger av en individuell kredittvurdering.
 • Lånesum 20.000, 5 år, 420/mnd. Totalsum er 25.214 kroner (med laveste rente).
 • Lånesum, 20.000, 5 år, 549/mnd. Totalsum er 32.950 kroner (med høyeste rente).

Priseksemplene er hentet fra bankenes lånekalkulatorer 16. mars 2020 klokken 18.00.

CC BY-SASkrevet av Stina Åshildsdatter Grolid.
Sist faglig oppdatert 16.03.2020

Læringsressurser

Kredittfella