Samfunnskunnskap Alle utlendinger har lukka gardiner
Er det annerledes å vokse opp på Romsås enn i andre deler av landet? Hva kjennetegner normer, kjønnsroller og kulturen på Romsås – og hvorfor har disse områdene av Oslo blitt et politisk stridsspørsmål?
Oppgave 1. Normer og kjønnsroller
- Hvilke normer finner du blant ungdommene på Romsås? Har de noen normer som ikke er vanlige andre steder i Norge?
- Hvordan vil du beskrive kjønnsrollene blant ungdommene på Romsås? Kan guttene og jentene si og gjøre det samme, eller møter de ulike forventninger?
- Hvilke positive og negative sanksjoner møter ungdommene som ikke tilpasser seg normene og kjønnsrollene på Romsås? Gi konkrete eksempler.
- På hvilke måter påvirker internett ungdommenes forhold til sex i filmen?
- Diskuter kulturen på Romsås. Hva er de viktigste kjennetegna på den ungdomskulturen som blir beskrevet i filmen?
Oppgave 2. Groruddalen som politisk stridsspørsmål
Romsås er en del av Groruddalen på østkanten av Oslo. Noen av disse områdene har en stor andel innvandrere og har blitt et politisk stridsspørsmål.
- Utforsk ulike beskrivelser av Groruddalen på nett. Søk for eksempel på "Groruddalen" og velg "nyheter" i søkemotoren. Finn eksempler på hvordan media og politikere fra ulike partier beskriver områder i Groruddalen som Romsås og Furuset.
- Hvorfor tror du Groruddalen har blitt et politisk stridsspørsmål? Hva tror du partiene er uenige om?
- Undersøk hva som ligger i begrepene "ghetto" og "ghettofisering".
- Finn ut hva FrP-politiker Sylvi Listhaug mener når hun snakker om ghettofiseringa av Oslo.
- Ifølge sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen er områdene i Groruddalen med mange innvandre blant de minst ghettofiserte områdene i hele Norge, fordi de er prega av et mangfold av ulike kulturer. Diskuter denne påstanden.
- Hvordan tror du de som bor i Groruddalen reagerer på at stedet de bor på har blitt et politisk debatt-tema? Finn gjerne konkrete eksempler på nett.
Kilder
Herbjørnsrud, D. (2019, 28. oktober). Furuset er framtiden. Agenda magasin. Henta fra https://agendamagasin.no/artikler/ga-inn-i-din-tid/
CC BY-SASkrevet av Karl Henrik Aanesen og Eivind Sehested Zakariassen.
Sist faglig oppdatert 08.09.2020