Ytringsfrihet under press
I den tverrfaglige læringsstien "Ytringsfrihet under press" skal du sette deg inn i hva som menes med ytringsfrihet og pressefrihet. Viktige problemstillinger er hvordan ytringsfriheten blir truet, og hvordan arbeidsforholdene til pressen og journalister er utfordrende i flere land.
En måte å tilnærme seg dette temaet på er å ta utgangspunkt i utdelingen av Nobels fredspris 2021, der journalistene Dmitrij Muratov og Maria Ressa ble anerkjent for arbeidet sitt. Deretter skal du se nærmere på hva som skjer i ulike land som scorer lavt på presse- og ytringsfrihet. Gjennom arbeidet skal du diskutere ulike problemstillinger tilknyttet ytringsfrihet, og hvorfor ytringsfriheten er under press i dag.
Når du har fullført læringsstien, kan du fordype deg mer i temaet innen ulike fag og i tverrfaglige oppgaver. Oppgavene kommer på slutten av læringsstien og heter "Fordyp deg videre".
Relevante fag: samfunnskunnskap, norsk, engelsk, mediesamfunnet 1, mediesamfunnet 2, politikk og menneskerettigheter, sosialkunnskap.
En annen måte å jobbe med temaet på kan være å gjennomføre et prosjekt over en avgrenset tidsperiode. Ytringsfrihet er et viktig og sentralt tema som berører læreplanene i forskjellige fag og egner seg derfor bra som utgangspunkt for et tverrfaglig samarbeid. Dette åpner for at elevene kan tilnærme seg temaet fra ulike vinkler i ulike fag.
Ulike opplegg om ytringsfrihet
I tillegg til disse arbeidsmåtene finnes det tre andre opplegg på NDLA som handler om ulike sider ved temaet ytringsfrihet:
Ytringsfrihet, sensur og grenser
Relevante fag: samfunnskunnskap, norsk, medie- og informasjonskunnskap 2, mediesamfunnet 2, historie, religion og etikk
Ytringsfrihet, karikaturer og demokrati
Relevante fag: samfunnskunnskap, norsk, mediesamfunnet 2, historie, religion og etikk
Relevante fag: alle