Hopp til innhold

Fagstoff

Akerselva og den industrielle revolusjonen i Oslo

Akerselva er en naturperle og -ressurs som renner tvers gjennom Oslo fra Maridalen til Vaterland. Elva er vakker, og de kraftfulle fossene er imponerende. Disse vannfallene var i sin tid utgangspunktet for den første tekstilindustrien i Norge.

Akerselva ved Vaterlands bro hvor elva flyter sakte gjennom byen. Små båter ligger fortøyd tett i tett langs elva. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Den industrielle revolusjonen langs Akerselva

Kraften i Akerselva, eller Frysja, som den tidligere ble kalt, har blitt utnyttet av mennesker i århundrer. Vi har kilder helt fra middelalderen som viser at det har vært kornmøller langs elva. Kraften har også vært brukt til stamper av ulike slag, og til papirmøller, oljemøller og sagbruk.

Industribygninger ved fossefall i Akerselva. En bro krysser elva lenger opp. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Akerselva hadde stor betydning for den industrielle revolusjonen i Norge på 1850-tallet, og det var tekstilindustrien som startet det hele. Vi kan si at det er to fortellinger om industrialiseringen langs Akerselva:

Den ene handler om utviklingen, optimismen og framtidstroen som sørget for en betydelig verdiskapning i det fattige Kristiania. Industrialiseringen ga nemlig arbeid til mange, og framveksten av kapital ga kjøpekraft til både bedriftseiere og arbeidere. Denne framstillingen av historien kan vi kalle "den blå siden" – den forteller om kraften i kapitalismen.

Den andre siden av historien handler om de tøffe arbeidsvilkårene som de ansatte i industrien opplevde. Det resulterte blant annet i framveksten av arbeiderbevegelsen, og vi kan kalle dette for "den røde siden" av historien.

CC BY-NC-SASkrevet av Miriam Rösler. Rettighetshaver: Oslo Museum
Sist faglig oppdatert 26.10.2021

Læringsressurser

Industrialisering og teknologiske omveltninger

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter