Hopp til innhold
Fagartikkel

Oldtidas Egypt

La deg fascinere av oldtidas Egypt og lær om det bildelignende skriftspråket som kalles hieroglyfer.

Elverikene

Det gamle Egypts kultur og storhetstid ble skapt på grunnlag av Nilen, verdens lengste elv. Landet er dekket av ørken, og uten elva ville det ikke vært mulig for mennesker å bosette seg i dette området. Nilen er på sitt bredeste gjennom Egypt og renner der ut i Middelhavet.

I filmen under får du en kort introduksjon til de gamle elverikene.

Video: Arkikon / CC BY-SA 4.0

Sivilisasjonen Egypt

Oldtidas Egypt framstår som en av de mest høykulturelle sivilisasjonene på sin tid. Det enorme tidsspennet var inndelt i dynastier og epoker. Det er vanlig for kunsthistorikere å dele den egyptiske høykulturen inn i fire perioder:

  • pre-dynastisk tid fram til cirka 3000 år før vår tidsregning

  • dynastisk tid fra cirka 3000 til 2700 før vår tidsregning

  • det midtre riket fra 2700 til 1550 før vår tidsregning

  • det nye riket fra 1550 til 1050 før vår tidsregning

Egypt ble styrt som et kongerike eller et familiedynasti, med farao som øverste leder. Farao ble også sett på som en levende gud. En hel verden har siden antikken vært fascinert av egypternes faraoer, mumier og pyramider.

Skriftspråk

Oldtidas Egypt var et av de første stedene hvor de begynte å bruke skriftspråk. Vi kaller dette bildelignende skriftspråket hieroglyfer. Hieroglyfene ble brukt til å lage inskripsjoner på monumenter, templer og graver, men ble også skrevet på papyrus.

Mange tegn er forenklede tegninger av for eksempel dyr, mennesker, planter og gjenstander. Et bildetegn som symboliserer et ord eller et begrep kaller vi i dag et piktogram.

Hieroglyfene kunne leses både vannrett og loddrett, og det varierte om en leste fra venstre eller fra høyre. Leseretningen kan vi finne ved å se hvilken vei mennesker eller dyr vender blikket. Regelen er at vi må lese i den retningen som gjør at vi møter figurene forfra.

Egypterne hadde også tegn som uttrykte lyder på samme måte som bokstavene i vårt alfabet.

Rosettasteinen

Rosettasteinen er et fragment av en egyptisk steinstøtte. Inskripsjonen på steinstøtten har en trespråklig tekst med svært likt innhold. Den greske versjonen ble derfor nøkkelen til å forstå de egyptiske hieroglyfene.

Kilder

Bjørkvold, T. (2021, 19. februar). Hieroglyfer – et skriftspråk med tegninger. Nysgjerrigper. Norges forskningsråd. https://www.nysgjerrigper.no/siteassets/lesekroken/lesekroken-1-2021-pa-bokmal.pdf.

Dahl, T. E., Bakka, E. & Rygg Rønneberg, M. L. (1994). Relieff. Gyldendal Norsk forlag.

Naguib, S. A. (2021, 18. mars). Hieroglyfer. I Store norske leksikon. https://snl.no/hieroglyfer.

Relatert innhold

Oppgaver og aktiviteter
Skriv navnet ditt med hieroglyfer

Hieroglyfene ble brukt som skriftspråk i oldtidas Egypt. Hvordan vil du uttrykke navnet ditt gjennom visuelle tegn?

Fagstoff
Kunst i oldtidas Egypt

La deg fascinere av kunsten fra oldtidas Egypt. Den kan vise oss hvordan samfunnet var delt inn i sosisiale lag med farao som øverste hersker.

CC BY-SA 4.0Skrevet av Lizann Mikkelsen Tapper og Inger Gilje Sporaland.
Sist faglig oppdatert 09.05.2024