Hopp til innhold
Oppgave

La deg inspirere av hulemaleriene

I denne oppgaven kan du lage ditt eget hulemaleri og undersøke hvilken betydning hulemalerier kan ha hatt. Du skal leke med streken og utforske hvordan du kan bruke den til å skape bevegelse og dybde.

Del 1: Forberedelse

  1. Hva tror du formålet med hulemaleriene var?

  2. Les artikkelen om hulemalerier.

  3. Hvordan kan hulemaleriene ha blitt brukt til å formidle historier og idéer?

  4. Med få unntak er det dyr og ikke mennesker som er avbildet. Hva tror du årsaken til det kan være?

Del 2: Lek med streken

Utstyr

  • tegnerull

  • kull og/eller kritt

Til læreren

Skriv gjerne ut noen eksempler på hulemalerier som elevene kan la seg inspirere av.

  • Hulemalerier

  • Oppvarming

    Heng opp en tegnerull, eller rull ut papiret på et stort bord eller på gulvet.

    1. La dere inspirere av dyrene fra hulemaleriene og test ut kull og/eller kritt. Prøv ut effekten av å bruke tung eller lett strek. Hvordan påvirker strekene opplevelsen av motivet?

    2. Etter fem minutter bytter dere plasser og starter på nye tegninger. Bli ikke stående og pirke på samme tegning.

    Del 3: Lag en bakgrunn til hulemaleriet ditt

    Utstyr og teknikk

    Papir: akvarellpapir i størrelse A3

    Redskaper: pensel og akvarellmaling
    Bruk jordfarger som for eksempel oker, umbra og burnt sienna

    Teknikk: vått i vått-teknikk

    Huleveggen var som et lerret for hulemalerne. Prøv å gjenskape en fjellvegg ved å la duse jordfarger flyte over i hverandre. Bruk vått i vått-teknikk til å skape liv i bakgrunnen på bildet ditt. Lag minst to bakgrunner. La arkene tørke skikkelig før du går i gang med å male dyreskikkelser på dem.

    Del 4: Studer et hulemaleri du blir fascinert av

    1. Søk på nettet og velg et hulemaleri fra forhistorisk tid som du vil studere nærmere. Gode søkeord kan være: "cave painting", gjerne kombinert med: "Lascaux", "Altamira" eller "Chauvet".

    2. Sitt sammen i grupper på to–tre og beskriv de visuelle virkemidlene i maleriet dere har valgt for hverandre. Det vil si at dere skal studere hvordan strek, form og farger er brukt og satt sammen. Legg også merke til om det er brukt kontraster i maleriene, og om teksturen i huleveggen påvirker uttrykket.

    Del 5: Utforsk strekens betydning

    Bruk hulemaleriet du studerte i del 4. Nå skal du legge ekstra godt merke til strekens betydning for å få fram dybde i hulemaleriet.

    1. Prøv ut strek og penselstrøk.
      Test ut penselstrøk på et eget ark og prøv ut effekten av å bruke tung eller lett strek. Lek med dyrene du finner i hulemaleriet du valgte, og mal dem på ulike måter. Hvordan påvirker strekene opplevelsen av motivet?

    2. Jobb med komposisjon.
      Studer bakgrunnen og lyssettingen av hulemaleriet du har valgt. Dette kan hjelpe deg til å skape en bedre komposisjon og få fram dybde i bildet ditt. Lag små, raske skisser der du prøver ut hvordan du vil plassere dyrene på arket ditt. Bruk hele flata.

    3. Gjengi motivet og legg vekt på bruk av strek på akvarellarket.
      Mal ett eller flere av dyrene du har jobbet med på bakgrunnen du laget på A3-arket. Ta med deg erfaringen du fikk fra å bruke tunge og lette streker. Tenk over komposisjonen. Hvordan påvirker streken den visuelle effekten i maleriet ditt?

    4. Forsterk dybdevirkningen ved hjelp av valører.
      Prøv ut hvordan du kan få fram volum og tekstur ved hjelp av nye, tynne lag med akvarellmaling. Bruk erfaringene dine til å skape enda mer dybde i bildet ditt.

    Del 6: Mal et valgfritt motiv

    Hva ville du ha malt på en hulevegg? Ta med deg erfaringene fra å male dyr. Lek med tanken på bildets magi og mal et fritt valgt motiv inspirert av hulemaleriene.

    Del 7: Lag en utstilling

    Samarbeid med klassen din og lag en utstilling av hulemaleriene dere har laget. Bli enige om dere også vil ta med noen av utprøvingene.

    Relatert innhold

    Fagstoff
    Hulemalerier

    Menneskets kunsthistorie begynner med hulemaleriene. I denne artikkelen ser vi nærmere på motivene og betydningen av dem.

    Fagstoff
    Strek, linjer og kontur

    Bli bevisst på mulighetene som finnes med en strek. Du kan variere den med ulikt trykk, tempo og grep på blyanten. Lær også mer om linjer og konturtegning.