Hopp til innhold

Fagstoff

Finn tall og analyser på SSB.no

Statistisk sentralbyrå (SSB) lager norsk offisiell statistikk om økonomi, befolkning og samfunn. Hos SSB kan du finne tall og analyser som du kan bruke i skoleoppgaver i ulike fag. I denne artikkelen vil du få hjelp med å finne fram i menystrukturen. Dette kan gi deg en bedre oversikt enn å google.
SSB sin landingsside på internett. Det første punktet på menylinja øverst er: Arbeid, lønn og utdanning. Skjermdump.

Hovedemner

SSB publiserer statistikk under 23 hovedemner. Hovedemnene er fordelt i de seks hovedkategoriene: Arbeid, lønn og utdanning, Befolkning og bolig, Helse og samfunn, Miljø og transport, Næringsliv og teknologi og Økonomi. I tillegg finnes det en statistikkbank hvor du selv kan sette sammen dine egne tabeller og grafer. Mer informasjon finner du i artikkelen "Lær deg SSBs statistikkbank" på SSB.

På SSB kan du også finne artikler, analyser og publikasjoner og egne temasider skrevet for deg som elev. I filmen nedenfor kan du se hvorfor offisiell statistikk fra SSB er en troverdig og nyttig kilde.

Hvordan er inndelingen på ssb.no?

Vi skal nå se nærmere på hvordan du finner fram i de seks hovedkategoriene på forsida til SSB si nettside. For å forklare hvordan hovedkategoriene er strukturert, ser vi på den første kategorien, Arbeid, lønn og utdanning og gir deg noen eksempler på hva og hvordan du kan finne tall og analyser – først om lønn og deretter om utdanning. Framgangsmåten for å finne tall vil være lik for de andre hovedkategoriene.

Tenk deg at du ønsker å finne ut hva du kan tjene i ulike yrker. Det kan jo være nyttig når du skal velge utdanning eller en jobb. Eller kanskje du har en skoleoppgave om likestilling og trenger å vite hvor stor forskjellen i lønn for kvinner og menn er, og hvorfor det er lønnsforskjeller mellom kjønnene. Nedenfor ser du hvordan du kan klikke deg gjennom menyen hos SSB for å finne tall om lønn for kvinner og menn i ulike yrker.

Prøv selv

Klikk inn på "Tabell 4: Gjennomsnittlig månedslønn i utvalgte yrker, fordelt på kjønn" på SSB og se på lederyrkene fra yrkesnummer 1112 til og med 1439, og finn ut i hvor mange av disse yrkene kvinner tjente mer enn menn.

Lønnsforskjellen mellom kvinner og menn skyldes blant annet at det er mange flere menn enn kvinner blant de som har høyest lønn, at kvinner oftere jobber deltid og i offentlig sektor, og at kvinner og menn jobber i nokså ulike yrker. Dette kan du lese mer om i artikkelen "Slik kan lønnsforskjellen mellom kvinner og menn forklares" på SSB.

I statistikkbanken kan du finne ut enda mer om lønn for kvinner og menn i ulike yrker enn i den ferdiglagede tabell 4. I for eksempel "Statistikkbanktabell 11418: Yrkesfordelt månedslønn, etter sektor, kjønn og arbeidstid 2015–2023" på SSB kan du finne tall for flere år og for svært mange yrker.

Hovedemnet Utdanning som eksempel

Kan vi ut ifra statistikk om utdanning forklare noe av lønnsforskjellene mellom kvinner og menn? Utdanning betyr jo mye for hvilke yrker vi velger. I toppmenyen ligger hovedemnet Utdanning under hovedkategorien Arbeid, lønn og utdanning. Under Utdanning finner du flere underemner, og vi skal se på emnet Utdanningsnivå.

Først undersøker vi om det er forskjeller i hvor mye utdanning kvinner og menn har, det såkalte utdanningsnivået. Da går vi inn i statistikken over befolkningens utdanningsnivå og studerer hovedtabellen. Her finner vi at i 2023 hadde en større prosentandel kvinner enn menn universitets- og høgskoleutdanning, fordi andel kvinner er høyere enn andel menn totalt sett for dette utdanningsnivået. Isolert sett er det lett å tenke at da skulle ikke kvinnene tjene mindre enn mennene.

En tabell med overskriften Befolkningens utdanningsnivå. Tre celler i tabellen er markert med rødt. Informasjonen i cellene viser at andelen av befolkningen med høyere utdanning i 2023 var på 37,4 %, og at andelen kvinner var 42,6 %. Skjermdump.

Vi vet at mange tekniske yrker er bedre betalt enn for eksempel helsefaglige yrker. For å forstå lønnsforskjellene kan vi se på hvordan kvinner og menn fordeler seg på ulike fagretninger på universitets- og høgskolenivå.

Vi går da tilbake til hovedemnet Utdanning og klikker inn på underemnet Universitets- og høgskoleutdanning, og så til statistikken Studiepoeng og fullført universitets- og høgskoleutdanning. I tabell 2 på statistikksiden ser vi blant annet at menn er i klart overtall i naturvitenskapelige fag, håndverksfag og tekniske fag, og at kvinner er i flertall i helsefagene.

Tabell som viser kjønnsfordelingen på totalt åtte ulike fagfelt på utdanninger ved universiteter og høgskoler for årene 2012–2013 og 2022–2023. Samlet var det på universitets- og høgskolenivå, lavere nivå, året 2022-2023, 61 % kvinner. Dette er ned fra 63,1 % for året 2012–2013. De åtte fagfeltene i tabellen er som følger, og andel kvinner i prosent for de to årene er tatt med: Humanistiske og estetiske fag: 62,3 og 61,2. Lærerutdanninger og utdanninger i pedagogikk: 73,3 og 72,7. Samfunnsfag og juridiske fag: 62,4 og 65,0. Økonomiske og administrative fag: 54,4 og 50,4. Naturvitenskaplige fag, håndverksfag og tekniske fag: 25,6 og 30,8. Helse-, sosial- og idrettsfag: 84,0 og 81,0. Primærnæringsfag: 50,0 og 59,1. Samferdsels- og sikkerhetsfag og andre servicefag: 27,9 og 37,6. Uoppgitt fagfelt: 60,4 og 60.

SSB sine faktasider

SSB har over 30 faktasider om ulike emner. Faktasidene finner du under hvert emne, underemne og statistikk. Nederst på hver faktaside finner du oversikt over alle faktasidene.

Ønsker vi for eksempel å finne ut mer om kjønnsfordelingen på videregående skole, kan vi undersøke faktasida om utdanning. Denne finner du nederst på alle sider som omhandler utdanning.

På faktasida om utdanning finner vi blant annet at det var flere kvinner enn menn på de studieforberedende programmene, og at kjønnsfordelingen var omvendt for yrkesfaglige utdanningsprogram. Videre ser vi at kvinnelige lærlinger var i overtall i helse- og oppvekstfagene.

Prøv selv

Hva finner du på faktasida om likestilling om forskjeller i lønn, yrker og utdanning?

SSB sine skolesider

Nesten helt nederst på forsida til SSB finner vi "Mer på ssb.no", hvor vi helt til høyre finner SSB skole. SSB skole har innhold tilpasset skolen. Her finner du undervisningsopplegg om ulike tema og lenker til artikler, infografikk og videoer.


CC BY-SASkrevet av Lise Dalen Mc Mahon og Tone Hadler-Olsen.
Sist faglig oppdatert 29.08.2024

Læringsressurser

Kildebruk og kildehenvisninger