Hopp til innhold

Fagstoff

Profesjonelle nettverk

Store organisasjoner, som NHO Service og Handel og Innovasjon Norge, tilbyr medlemmene sine å bli med i ulike bransjenettverk, eller klynger. Slike nettverk kan være viktige møteplasser for bedrifter som ellers står alene. Å jobbe i nettverk handler om å lære av hverandre, og er basert på tillit.
Seks personer sitter i hver sin stol rundt et møtebord og lytter til en mann som sitter på bordhjørnet og snakker. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Et nettverkssamarbeid er når to eller flere bedrifter samarbeider regelmessig, og alle har et felles mål om vekst og verdiskaping. De finner sammen for å styrke utviklingen i fellesskap.

Næringsklynger

En næringsklynge er et nettverk av små og store bedrifter i samme bransje. I noen klynger flytter bedriftene kontorene sine til ett kontorfellesskap, mens andre samarbeider uten å være samlokalisert.

I en næringsklynge samarbeider bedriftene tettere enn i et bransjenettverk. Forskjellen på et bransjenettverk og en næringsklynge er at næringsklynger ofte består av ulike bransjer, som f.eks. entreprenører, industri, offentlige aktører, forskning og utvikling.

Et eksempel på en næringsklynge er Eyde-klyngen på Agder. Visjonen deres er:

å sikre tilvekst og konkurransedyktig norsk prosessindustri som opererer innenfor naturens tålegrense. I fellesskap streber vi etter at bedriftene skal gi positivt bidrag tilbake til samfunnet og naturen.

Andre former for klyngesamarbeid er hub og tenketank, også kalt tankesmie. Her samles bransjer og næringer i små fellesskap for å generere tankeprosesser om framtid og utvikling.

Profesjonell og faglig utvikling

Den største fordelen med å være med i et profesjonelt nettverk, en klynge eller en hub er at alle har samme målsetting. Det handler om bærekraftig utvikling og vekst. Det arrangeres ulike kurs, samlinger og konferanser som medlemmene kan delta på. På denne måten kan de styrke sin egen faglige utvikling og kompetanse, samtidig som de videreutvikler bedriften sin.

CC BY-SASkrevet av Cathrine Meyer Johansen.
Sist faglig oppdatert 31.05.2021

Læringsressurser

Nettverk og nettverkssamarbeid