Hopp til innhold

Litterære tekster

Fædrenes arv

Odd Børretzen (1926–2012) var forfatter, illustratør og oversetter. Han er også kjent som kåsør og en særegen sanger som framførte egne viser. Hans lune, ironiske og humoristiske stil er et særtrekk ved både kåseriene og sangtekstene hans.

Teksten "Fædrenes arv" er hentet fra Hvordan forstå og bruke en nordmann. En bruksanvisning med feilsøkingsskjema – en humoristisk sakprosatekst om Norge og nordmenn.

Fædrenes arv

av Odd Børretzen

Inntil for få år siden bar Nordmannen det meste av sin livsholdning, sine meninger, holdninger og overbevisninger med seg på ryggen, kan man si. Disse meninger, holdninger og overbevisninger hadde han nemlig arvet fra sine foreldre, som igjen hadde arvet dem fra sine foreldre, osv. bakover. Blant disse nedarvede meninger, holdninger og overbevisninger var:

 1. Tale er sølv, men taushet er gull.
 2. Norge er det vakreste og beste landet i Skandinavia, og Skandinavia er, uten sammenligning, den vakreste delen av verden.
 3. Norske leger er de eneste leger i Verden som har en forsvarlig medisinsk utdannelse. Blant annet er de de eneste som har lært noe om hygiene.
 4. Norske politikere, funksjonærer, politifolk, kelnere og drosjesjåfører er ærlige i motsetning til utenladske (også svenske) politikere, funksjonærer, politifolk, kelnere og drosjesjåfører, som er korrupte, løgnaktige, maktsyke og upålitelige.
 5. Norske skiløpere er best i Verden, og hvis utenlandske (f. eks. svenske) skiløpere går fortere enn de norske, kommer dette av at de enten har brukt anabole steroider og/eller får betalt av staten, eller at de norske har smurt seg bort eller spist noe de ikke har tålt.
 6. I Norge er det bare tyver som stjeler, mens i utlandet stjeler alle hvis du ikke passer godt på kofferten din.
 7. Henrik Ibsen er verdens største dramatiker.
 8. Norsk mat er egentlig den eneste maten som er egnet som menneskeføde.
 9. Alle nordmenn er individualister.
 10. Det er grunn til å se med mistro på elektronisk databehandling, fjernsynsovervåking, påhengsmotorer osv.
 11. Du blir ikke lykkelig av å være rik.
 12. Man bør drikke vann til maten.
 13. Man bør se med mistenksomhet på italienere, franskmenn, nederlendere, svensker, spanjoler, grekere og de fleste andre utlendinger over eller under 18 år.

Den moderne Nordmann har kassert, kvittet seg med, mye av sin Fædrenes Arv. Dette gjelder punktene 4, 6, 10, 11 og 12.

(1991)

Begrenset brukSkrevet av Odd Børretzen. Rettighetshaver: Odd Børretzen
Sist faglig oppdatert 16.08.2017

Læringsressurser

Essay