Hopp til innhold
Spillefilm

Victoria

Victoria er en norsk spillefilm fra 2013 regissert av Torun Lian. Filmen skildrer den ulykkelige kjærligheten mellom møllersønnen Johannes og slottsherredatteren Victoria. Rollene som Victoria og Johannes tolkes av Iben Akerlie og Jakob Oftebro.

Handling

Hovedpersonen er den naturelskende møllersønnen Johannes, som forelsker seg i den unge rikmannsdatteren Victoria. Hun gjengjelder hans kjærlighet, men store sosiale forskjeller hindrer de to i å forene sine følelser.

Når Victorias far får pengeproblemer, bestemmer han at Victoria skal forlove seg med Otto, en ung mann fra rik familie. Dette gjør Johannes og Victorias frustrasjon enda større, men deres lengsel intet mindre. Årene går, og skjønt Johannes stadig forsøker å klatre oppover den sosiale rangstigen som suksessrik forfatter, må han og Victoria nådeløst erfare at å få hverandre virker mer og mer uoppnåelig.

Når dødbringende sykdom til slutt setter en endelig stopper for alt deres håp, kulminerer handlingen i Victorias følelsesladde avskjedsbrev til Johannes – en finale som har bidratt tungt til at denne fortellingen er blitt stående som en av vår klassiske litteraturs mest kjente kjærlighetsfortellinger.

Om filmen

Filmen er produsert av Filmkameratene. Filmkameratene er kjent for store produksjoner som Max Manus og Trolljegeren. Regissør Torun Lians navn er fra før knyttet til filmer som Frida – med hjertet i hånden, Bare skyer beveger stjernene og Himmelfall.

Det finnes tre tidligere filmatiseringer av Knut Hamsuns roman Victoria: på tysk ved Carl Hoffmans i 1935, på svensk av Bo Widerberg i 1979 og på latvisk av Olgert Dunkers i 1988. Med Filmkameratenes 2013-innspilling blir boka for første gang til en film på norsk.

Gjennom sin store skildring av ulykkelig kjærlighet – fortalt i løpet av et relativt lavt sideantall – har romanen Victoria blitt en populær inngangsportal til Hamsuns forfatterskap spesielt og klassisk, norsk litteratur generelt.

Filmen gir også en verdifull tidskoloritt fra den tiden hvor handlingen er satt (klær, væremåte, arkitektur, fremkomstmiddel og mye mer), noe man i stor grad vil kunne nyttiggjøre seg i samfunnsfagsundervisningen så vel som i norskundervisningen.

Hovedpersonenes fortvilede erfaringer med uoppnåelig kjærlighet, i datidens samfunn hvor klasseskiller var som festningsmurer mellom ulike parter, vil kunne kjennes igjen i flere tilsvarende forhold i dag. Fortsatt lever mange mennesker med forbudt kjærlighet.

Relatert innhold

Skrevet av Per Olav Heimstad og Norsk filminstitutt. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 22.02.2022