Hopp til innhold

Litterære tekster

Guidet tur

I denne tegneserien møter vi et Oslo i framtida – i år 2110 – slik tegneserieskaperen Flu Hartberg ser den for seg.

"Guidet tur" av Flu Hartberg

Beskrivelse av tegneserien

I tegneserien Guidet tur av Flu Hartberg ser vi ei gruppe personer som tas gjennom Oslos severdigheter i 2110. Tegneserien går over tre sider og viser ulike miljøer langs indre del av Oslofjorden.

På første side guides personene gjennom det som tidligere var ei rekke med kontorbygg. Disse er nå gjort om til billige leiligheter og bærer preg av forfall. Flere leiligheter har knuste vinduer, og vi ser klær henge til tørk mellom husrekkene.

På side 2 presenteres turfølget for Operahuset i Bjørvika, som nå er gjort om til konserthuset Inferno og brukes til black metal- konserter. Guiden forklarer at opera var ei musikkform som i si tid var populær blant enkelte eldre mennesker.

Videre presenteres Munchmuseet som nå er gjort om til byens største barnehage med plass til tusenvis av barn. Personene som deltar på omvisninga, har vanskelig for å forstå at bildekunst ble vist fram i et eget bygg når det var mulighet for å formidle den digitalt.

På den siste sida i tegneserien ironiserer deltakerne over at det ble brukt ressurser på å reise et bygg for å huse analoge bøker. Deichmanske bibliotek er nå brukt til sykehjem. Turfølget konkluderer med at det var mye tradisjonell tenking da disse bygga ble reist. De undrer seg over at bygga ble plassert ved sjøkanten når man burde vite at havnivået var i ferd med å stige.

De fleste bildene i tegneserien er halvnære bilder eller nærbilder. Vi ser kun utsnitt av bygningene som omtales. Det siste bildet er et totalbilde som viser turfølget på en båt som har gått mellom de ulike bygningene. Det som tidligere var gater, er nå kanaler som flyter mellom bygga.

Lisens: CC-BY-SA

Relatert innhold

Klarer dere å finne ut hva som kjennetegner en "postmodernistisk operadystopi"? Sammenlikn et bilde av Rolf Groven med en tegneserie av Flu Hartberg.

Begrenset brukSkrevet av Flu Hartberg. Rettighetshaver: No Comprendo Press
Sist faglig oppdatert 10.09.2020

Læringsressurser

Postmodernisme og realisme