Egenvurdering
Egenvurdering fortelleteknikk og virkemidler
Sjekk hva du har fått med deg fra emnet fortelleteknikk og virkemidler.

Har du fått med deg det viktigste?
Kan du svare ja på dette?
- Jeg kan forklare ulike virkemidler i medieuttrykk.
- Jeg kan ramse opp flere audiovisuelle og visuelle virkemidler.
- Jeg har testet ut forskjellige virkemidler i egen produksjon.
- Jeg kan forklare fortelleteknikk og kjenner til ulike fortelletekniske grep.
- Jeg har prøvd ut ulike fortelletekniske grep i egen produksjon.
- Jeg har undersøkt ulike medieuttrykk og forstår mer om hvordan de bruker ulike fortelleteknikker og virkemidler for å forsterke kommunikasjonen sin.
Sentrale begreper i emnet
sk |
Regler for bruk av bildet:
- Denne lisensen gir deg rett til å dele og bruke dette innholdet på visse vilkår.
- Du må alltid oppgi hvem som har laget innholdet.
- Du kan ikke tjene penger på bruk av dette innholdet.
- Du kan bare dele innholdet med samme lisens som det opprinnelige innholdet.
- Tittel: Jente tenker
- Rettighetshaver: Leverandør PantherMedia, Leverandør NTB scanpix
- Kilde: http://www.scanpix.no
fortelleteknikk
Fortelleteknikker er et samlebegrep for en rekke verktøy vi kan bruke når vi skal fortelle en historie.
Vi velger for eksempel forteller og synsvinkel og avgjør på den måten hvor tett leseren eller tilskueren får lov til å komme innpå de ulike personene.
Vi velger også fortellemåte, det vil si hva som skal framstilles i form av dialog (scenisk framstilling) og hva som skal skildres eller fortelles om (refererende framstilling).
I tillegg kan vi øke fortelletempoet ved å utelate hendelser, vi kan fortelle i samme tempo som ting hender, eller vi kan skape pauser, for eksempel gjennom skildringer og kommentarer.
Også rekkefølgen vi presenterer hendelsene i, er et fortellerteknisk valg: Skal vi for eksempel fortelle kronologisk? Eller skal vi legge inn ett eller flere tilbakeblikk?
virkemiddel
Et virkemiddel er et språklig, teknisk eller dramaturgisk grep som brukes til å forsterke kommunikasjon.
I en medieproduksjon brukes for eksempel lyssetting, lydeffekter eller en kombinasjon av farger som virkemidler for å forsterke et budskap.
audiovisuelle virkemidler
Audiovisuelle virkemidler er virkemidler du oppfatter med ørene (audio-) og øynene (visuell). I en reklamescene er for eksempel lyd og bilder satt sammen for å forsterke kommunikasjonen.
visuelle virkemidler
Visuelle virkemidler er virkemidler som vi oppfatter med øyet vårt, som for eksempel farger eller skygger i et bilde.
Refleksjon (medieproduksjon)
Å reflektere er å tenke gjennom og vurdere erfaringer du har gjort. I faget medieproduksjon skal du reflektere over produksjonsprosessene du har gjennomført. Slik blir du bevisst på hva som fungerte bra og hva du kan gjøre bedre neste gang.
Medieproduksjon
Medieproduksjon omfatter planlegging, opptak, utforming, lagring og distribusjon av medieuttrykk i ulike formater ved hjelp av produksjonsutstyr og programvare.
Produksjonsprosess (medieuttrykk)
Produksjonsprosess kaller vi den praktiske gjennomføringen av en idé eller oppgave. Produksjonsprosessen består av ulike faser, for eksempel idéutvikling, planlegging, vurdering underveis og etterarbeid.
medieuttrykk
Medieuttrykk er et samlebegrep for alle typer medieproduksjoner som kan eller skal publiseres i en mediekanal.
sjanger
Ordet sjanger betyr slekt, type, kategori, klasse eller art. Vi bruker begrepet når vi kategoriserer skriftlige og muntlige tekster, filmer, bilder, musikk og så videre. Tekster som tilhører samme sjanger, har visse fellestrekk. Disse fellestrekkene kaller vi for sjangerregler eller sjangerkonvensjoner. Til vanlig forventer vi at disse reglene blir fulgt.
dramaturgi
En dramaturgi er en metode for å bygge opp og lage driv i en fortelling. Dramaturgi kan brukes i alle typer medieproduksjoner, også i journalistikk.
kronologisk
Kronologisk betyr "i tidsrekkefølge". Når en framstilling er kronologisk, er hendelsene organisert eller gjengitt i den rekkefølgen de skjedde.
in medias res
Uttrykket in medias res er latin og betyr "midt i tingene". Det er navnet på et svært vanlig virkemiddel i filmer: Filmen starter midt i en dramatisk hendelse slik at du blir nysgjerrig og vil se mer. Virkemidlet er også mye brukt i litteraturen.