Reportasjefoto
Reportasjefoto
Reportasje betyr å "bringe tilbake" og skildrer et eller flere motiver tatt i øyeblikket. Bildene er ofte realistiske og "ekte", og de er ikke oppstilte.
Reportasjebilder skal gi leserne en opplevelse av å selv være til stede. De som blir tatt bilde av, er ikke nødvendigvis opptatt av kameraet eller ser på det. Det gjør at du kommer tettere på som fotograf, og at bildet oppleves som mer realistisk for dem som ser på. I et oppstilt bilde der personene ser rett i kameraet, tas du mer ut av illusjonen av å selv være til stede.
Når du tar bilde av personer som kan gjenkjennes, og de ikke er klar over at de blir tatt bilde av, er det god skikk å gi beskjed om dette etterpå, og å si hva du tenker å bruke bildet til. Skal bildet publiseres, er du forpliktet til å be om lov til det. Det kan gjøres skriftlig eller muntlig.
Reportasjebilder settes ofte sammen med flere reportasjebilder og tekst med skildringer og sitater fra reportasjestedet.
Fotoreportasjen
Reportasjefotografi er en del av nyhetsdekningen av aktuelle hendelser. Reportasjefotografen gjør oss til øyenvitner ved alle slags hendelser:
Ahlsen og Pihl, Store norske leksikon
Bildene står i hovedfokus i en fotoreportasje. De følges av korte bildetekster, og det er bildene og handlingene i dem som dominerer fortellingen. Det vil være en ingress, og det kan også være en kort tekst. Bildene har ofte en kort bildetekst på en setning eller to. Layouten er viktig i en bildereportasje. I en "vanlig" skriftlig reportasje er det teksten som dominerer og driver fortellingen framover.
Her ser du eksempel på en fotoreportasje som har stått på trykk i A-magasinet:
Tips til deg som skal ta reportasjebilder
Fokuser på øyeblikk framfor teknikk.
Ta mange bilder.
Prøv å fange essensen av miljøet og stemningen.
Veksle mellom ulike utsnitt. Fang både detaljer og helheten i miljøet du skildrer.
Ta både høyde- og breddebilder, ta hensyn til formatet du skal produsere for.
Kjenn utstyret godt.
Skap tillit hos dem du tar bilde av, og vær sikker på at det er greit at du er der.
Kilde
Ahlsen, Ø.B. og Pihl, P. (2021). Fotoreportasje. Store norske leksikon. Hentet 2. mai 2021 fra https://snl.no/fotoreportasje