Hopp til innhold
Fagartikkel

Grønnveggsteknikk

Opptak på grønnvegg eller i grønnstudio er en teknikk som kan brukes for digitale bilder og video. Teknikken går ut på å få et menneske eller et objekt inn i andre omgivelser enn de opprinnelig befinner seg i.

Et digitalt bilde eller en video består egentlig av tre bilder: et rødt, et grønt og et blått (RGB). Disse vises samtidig oppå hverandre og blir da et bilde med mange millioner farger.

Ser du på hudfargen din er du kanskje litt rosa, kanskje litt gulbrun eller brun. Vi velger derfor en farge som er lengst mulig borte fra rosa og brun, og vi kan få gode resultater hvis vi bruker grønt eller blått på veggen.

Hvorfor bruker vi grønt?

Det er likevel mest vanlig å bruke grønt. Grunnen er at det er dobbelt så mange grønne pixler som blå og røde i fotosensoren som hjelper til med lagring av informasjon på bildebrikken i kameraet ditt.

Nøkling

I et bilde eller videoopptak med grønnvegg fjerner vi den grønne fargen og legger resten av personen over et bakgrunnsbilde eller bakgrunnskulisser.

Mer presist lager vi en maske i etterbehandlingsprogrammet. Vi velger alt det grønne i grønnbildet, som ikke er med i det blå eller røde bildet. Masken bruker vi til å slippe gjennom de pixlene som ikke er grønne, og dermed har vi laget et nøkkelhull.

Nøkling, eller keying på engelsk, er begrepet som brukes om denne prosessen.

Når grønnfargen er fjernet fra bildet med hjelp fra masken og nøklingen, kan personen legges på en hvilken som helst bakgrunn.

CC BY-SA 4.0Skrevet av Atle Kold Hansen.
Sist faglig oppdatert 14.01.2019